1 Ianuarie, întreită sărbătoare

Ziua de 1 ianuarie are, pentru creștinii ortodocși, o întreită semnificație spirituală. Fiecare dintre acestea constituie un adevărat îndreptar și motiv de reflecție pentru viața noastră duhovnicească.

„Între praznicul Nașterii Mântuitorului nostru Iisus Hristos și cel al Botezului Mântuitorului avem bucuria ca în Biserica Ortodoxă să avem o nouă sărbătoare întreită, aceea de 1 ianuarie când Biserica noastră prăznuiește Tăierea împrejur cea după Trup a Domnului Iisus Hristos, apoi sărbătoarea Sfântului Vasile cel Mare și întâmpinarea noului astronomic civil”, a spus Preasfințitul Emilian Lovișteanul, Episcop Vicar al Arhiepiscopiei Râmnicului, pentru TRINITAS TV.

Cu toții suntem chemați să împlinim rânduiala Bisericii, după cum și Mântuitorul Hristos a împlinit rânduiala Legii Vechi atunci când a fost tăiat împrejur în a opta zi după naștere.

„Hristos împlinește și consfințește Legea lui Moise tocmai pentru a ne arăta că El este un Fiu ascultător față de Dumnezeu Tatăl, îndemnându-ne și pe noi ca să ascultăm de El, care este ‘Calea Adevărul și Viața'”, a mai spus Preasfinția Sa.

Sfântul Ierarh Vasile cel Mare, Arhiepiscopul Cezareei Capadociei, este cel ales de Biserica Ortodoxă pentru a fi cinstit la începutul de an.

„Sfântul Vasile cel Mare este un model pentru ierarhii Bisericii noastre”,a evidențiat Preasfinția Sa, „este un model pentru monahii din mănăstirile noastre și este o pildă de viețuire pentru toți creștinii, pentru toți fii Bisericii noastre Ortodoxe”.

De asemenea, 1 ianuarie este și începutul anului astronomic și este una dintre cele 10 zile ale anului bisericesc când se oficiază Liturghia Sfântului Vasile cel Mare.

Comentarii Facebook


Știri recente

Factbox: Îmbătrânirea demografică în România

Sociologii şi demografii definesc îmbătrânirea demografică drept creşterea ponderii persoanelor vârstnice – de peste 65 de ani – în cadrul efectivului total al populaţiei studiate, în detrimentul celorlalte categorii de vârstă – tinerii şi adulţii,…