Cu binecuvantarea PF Teoctist, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Romane, la Manastirea Radu Voda din Bucuresti a fost oficiata in aceasta dimineata o slujba de pomenire a Patriarhului Justinian Marina, de la a carui nastere se implinesc astazi 105 ani. Slujba a fost oficiata de catre PS Varsanufie Prahoveanul, episcop vicar al Arhiepiscopiei Bucurestilor, inconjurat de un sobor de preoti si diaconi. Patriarhul Justinian Marina s-a nascut la data de 22 februarie 1901, in localitatea Suesti, judetul Valcea, a urmat studiile la Facultatea de Teologie Ortodoxa din Bucuresti si a fost un timp preot de parohie. Ramas vaduv, in anul 1945 a fost ales arhiereu vicar al Arhiepiscopiei Iasilor, demnitate in care a slujit Biserica pana in anul 1947. In acelasi an a fost ales arhiepiscop al Iasilor si mitropolit al Moldovei si Sucevei. La 6 iunie 1948 a fost inscaunat ca arhiepiscop al Bucurestilor, mitropolit al Ungrovlahiei si patriarh al Bisericii Ortodoxe Romane, pastorind pana la trecerea Sa la Domnul. Ca patriarh, a ramas in istoria Bisericii Ortodoxe Romane prin cunoscutul sau ‘Apostolat social’, prin care a stiut sa dea o noua orientare activitatii Bisericii in conditiile noi de viata instalate de regimul comunist. Patriarhul Justinian a trecut la cele vesnice, la data de 26 martie 1977. PS Varsanufie Prahoveanul, episcop vicar al Arhiepiscopiei Bucurestilor, ne-a elogiat personalitatea patriarhului Justinian Marina: ‘Patriarhul Justinian a reprezentat pentru Biserica Ortodoxa Romana omul care a stiut sa citeasca vremurile, patriarhul providential si ierarhul de intuitie, orientare si mari realizari. Considerat de politia secreta cel mai mare dusman al comunismului, asa cum arata recentele documente scoase la iveala din arhiva securitatii, a lasat mostenire o Biserica puternica, cu viata liturgica, pe care a organizat-o temeinic in tara si peste hotare, cu un Institut Biblic si de Misiune cu tipografie bisericeasca si ateliere pentru obiecte si vesminte, cu un invatamant teologic a carui valoare a fost recunoscuta international, cu un apostolat social viabil. Multi dintre cei care vin in Bucuresti, poposind la Manastirea Radu Voda, ctitoria Sa, pot citi la mormantul marelui patriarh crezul Sau de ierarh: ‘Lupta cea buna am luptat, calatorie am savarsit, credinta am pazit’, crez care ramane valabil pentru fiecare dintre noi. De aceea, in fiecare an, la 22 februarie, impreuna-vietuitorii manastirii, elevii si profesorii de la Seminarul Teologic aduc gand de pioasa amintire, cu rugaciuni de pomenire pentru cel care mai bine de trei decenii a fost si ramane parintele Bisericii Ortodoxe Romane’.
Factbox: Îmbătrânirea demografică în România
Sociologii şi demografii definesc îmbătrânirea demografică drept creşterea ponderii persoanelor vârstnice – de peste 65 de ani – în cadrul efectivului total al populaţiei studiate, în detrimentul celorlalte categorii de vârstă – tinerii şi adulţii,…
Filantropia Ortodoxă Huși: Campania „Împreună aducem Lumină în suflete!” a ajuns în Protopopiatul Vaslui
Angajații și voluntarii Asociației „Filantropia Ortodoxă” din Huși au pornit luni spre comunitățile selectate pentru a 3-a ediție a proiectului intitulat „Împreună aducem Lumină în suflete!”. Proiectul filantropic „Împreună aducem Lumină în suflete!” este dedicat…
Votează „Tărâmul Sfinților, Botoșani” ca destinația anului 2023
Județul Botoșani a intrat în cea mai importantă competiție de promovare a turismului intern, „Destinația Anului 2023”, la categoria „Tărâmuri cu istorie și tradiție”. Sesiunea de vot se va încheia pe 7 aprilie. Județul este…
Muzeul Satului: Parohia Apărătorii Patriei II organizează un atelier de încondeiat ouă
Parohia Apărătorii Patriei II „Sfântul Ambrozie” din București desfășoară duminică „Atelierul de încondeiat ouă” în incinta Muzeului Național al Satului „Dimitrie Gusti”. Prin acest proiect se urmărește cultivarea în rândul copiilor, a tinerilor și a…
De Ziua Academiei Române, Ioan-Aurel Pop a evocat vitregiile prin care a trecut instituția în timpul comunismului
„Academia Română a cunoscut, asemenea tuturor instituţiilor de cultură ale ţării, vitregiile regimului comunist totalitar, ale cărui ingerinţe s-au făcut simţite pe deplin”, a amintit marți Acad. Ioan-Aurel Pop, la aniversarea a 157 de ani…