Se implinesc astazi 15 ani de cand Sf. Sinod al Bisericii Ortodoxe Romane a emis actul sinodal si patriarhal de binecuvantare a reactivarii Mitropoliei Basarabiei, autonoma, cu resedinta la Chisinau. Prin acest act, semnat de vrednicul de pomenire Patriarhul Teoctist si de toti membrii Sf. Sinod, se lua la cunostinta vointa sfanta a credinciosilor din Republica Moldova de a readuce la viata Mitropolia Basarabiei, fortata sa-si intrerupa activitatea in timpul regimului sovietic de ocupatie. Actul sinodal din 19 decembrie 1992 subliniaza si garanteaza autonomia reala a Mitropoliei Basarabiei care, la cerere, va fi intotdeauna protejata si ajutata de Biserica mama. Mitropolia Basarabiei a fost reactivata la 14 septembrie 1992 si admisa in legalitate de Guvernul Republicii Moldova la 30 iulie 2002, ca urmare a hotararii Curtii Europene a Drepturilor Omului din decembrie 2001, care devine definitiva la 27 martie 2002. Mitropolia Basarabiei este recunoscuta oficial drept succesoare istorica, spirituala si canonica a Mitropoliei Basarabiei care a functionat pana in 1944 inclusiv. Parintele profesor doctor Mircea Pacurariu, de la Facultatea de Teologie Ortodoxa ‘Andrei Saguna’ din Sibiu, ne-a facut o prezentare a situatiei Bisericii Ortodoxe Romane din Basarabia dupa anul 1989: ‘In 1989 se desparte Basarabia de fosta Uniune Sovietica si se creaza statul nou numit Republica Moldova. In aceasta situatie se incearca si o revigorare a vietii bisericesti. Este ales un nou carmuitor al vietii bisericesti din Basarabia, dar care a ramas sub jurisdictia Bisericii Ruse. Au fost alesi si doi episcopi vicari, printre care si PS Petru Paduraru care a cerut sa fie luat sub obladuirea Sf. Sinod al Bisericii Ortodoxe Romane. In aceasta situatie, Sf. Sinod l-a numit Loctiitor de Mitropolit al Basarabiei, prin care s-a facut o revigorare a vechii Mitropolii a Basarabiei, iar IPS Petru este declarat arhiepiscop si mitropolit al Basarabiei, in 1992. Insa, IPS Sa a obtinut recunoasterea autoritatilor de Stat de la Chisinau abia in urma unor demersuri pe plan international’.
Factbox: Îmbătrânirea demografică în România
Sociologii şi demografii definesc îmbătrânirea demografică drept creşterea ponderii persoanelor vârstnice – de peste 65 de ani – în cadrul efectivului total al populaţiei studiate, în detrimentul celorlalte categorii de vârstă – tinerii şi adulţii,…
Filantropia Ortodoxă Huși: Campania „Împreună aducem Lumină în suflete!” a ajuns în Protopopiatul Vaslui
Angajații și voluntarii Asociației „Filantropia Ortodoxă” din Huși au pornit luni spre comunitățile selectate pentru a 3-a ediție a proiectului intitulat „Împreună aducem Lumină în suflete!”. Proiectul filantropic „Împreună aducem Lumină în suflete!” este dedicat…
Votează „Tărâmul Sfinților, Botoșani” ca destinația anului 2023
Județul Botoșani a intrat în cea mai importantă competiție de promovare a turismului intern, „Destinația Anului 2023”, la categoria „Tărâmuri cu istorie și tradiție”. Sesiunea de vot se va încheia pe 7 aprilie. Județul este…
Muzeul Satului: Parohia Apărătorii Patriei II organizează un atelier de încondeiat ouă
Parohia Apărătorii Patriei II „Sfântul Ambrozie” din București desfășoară duminică „Atelierul de încondeiat ouă” în incinta Muzeului Național al Satului „Dimitrie Gusti”. Prin acest proiect se urmărește cultivarea în rândul copiilor, a tinerilor și a…
De Ziua Academiei Române, Ioan-Aurel Pop a evocat vitregiile prin care a trecut instituția în timpul comunismului
„Academia Română a cunoscut, asemenea tuturor instituţiilor de cultură ale ţării, vitregiile regimului comunist totalitar, ale cărui ingerinţe s-au făcut simţite pe deplin”, a amintit marți Acad. Ioan-Aurel Pop, la aniversarea a 157 de ani…