Astazi, 18 decembrie a.c., se implinesc 160 de ani de la trecerea la cele vesnice a mitropolitului Veniamin Costachi al Moldovei (1803-1806; 1812-1842). Veniamin Costachi s-a nascut la data de 20 decembrie 1768, in localitatea Rosiesti, judetul Vaslui. A invatat in casa parinteasca si la scoala regeasca de la Manastirea ‘Sf. Trei lerarhi’ din Iasi, dupa care a fost calugarit la Husi sub numele Veniamin, de catre Iacob Stamati. De asemenea, a fost hirotonit ierodiacon in anul 1786, apoi ieromonah, dupa care a fost numit mare eclesiarh al Catedralei mitropolitane din Iasi, in anul 1788, iar dupa numai un an a fost numit arhimandrit si egumen la Manastirea ‘Sf. Spiridon’ din Iasi. La data de 26 iunie 1792 a fost ales episcop la Husi, la 1 iunie 1796 la Roman, pentru ca la 18 martie 1803 sa fie ales ca mitropolit al Moldovei, insa s-a retras definitiv la 18 ianuarie 1842, stabilindu-se pentru restul vietii la Manastirea Slatina, unde a trecut la cele vesnice in data de 18 decembrie 1846. A fost unul din marii carturari ai timpului sau, a sprijinit si indrumat activitatea de traducere si tiparire de carte bisericeasca in limba nationala, a infiintat si organizat invatamantul romanesc de toate gradele in Moldova. Printre institutiile de invatamant la a caror infiintare a avut un rol hotarator se numara Seminarul de la Socola, in 1803, si Academia ‘Mihaileana’ in 1834. In anul 1833 a pus temelia actualei Catedrale mitropolitane din Iasi in care se afla si osemintele sale.
Factbox: Îmbătrânirea demografică în România
Sociologii şi demografii definesc îmbătrânirea demografică drept creşterea ponderii persoanelor vârstnice – de peste 65 de ani – în cadrul efectivului total al populaţiei studiate, în detrimentul celorlalte categorii de vârstă – tinerii şi adulţii,…
Filantropia Ortodoxă Huși: Campania „Împreună aducem Lumină în suflete!” a ajuns în Protopopiatul Vaslui
Angajații și voluntarii Asociației „Filantropia Ortodoxă” din Huși au pornit luni spre comunitățile selectate pentru a 3-a ediție a proiectului intitulat „Împreună aducem Lumină în suflete!”. Proiectul filantropic „Împreună aducem Lumină în suflete!” este dedicat…
Votează „Tărâmul Sfinților, Botoșani” ca destinația anului 2023
Județul Botoșani a intrat în cea mai importantă competiție de promovare a turismului intern, „Destinația Anului 2023”, la categoria „Tărâmuri cu istorie și tradiție”. Sesiunea de vot se va încheia pe 7 aprilie. Județul este…
Muzeul Satului: Parohia Apărătorii Patriei II organizează un atelier de încondeiat ouă
Parohia Apărătorii Patriei II „Sfântul Ambrozie” din București desfășoară duminică „Atelierul de încondeiat ouă” în incinta Muzeului Național al Satului „Dimitrie Gusti”. Prin acest proiect se urmărește cultivarea în rândul copiilor, a tinerilor și a…
De Ziua Academiei Române, Ioan-Aurel Pop a evocat vitregiile prin care a trecut instituția în timpul comunismului
„Academia Română a cunoscut, asemenea tuturor instituţiilor de cultură ale ţării, vitregiile regimului comunist totalitar, ale cărui ingerinţe s-au făcut simţite pe deplin”, a amintit marți Acad. Ioan-Aurel Pop, la aniversarea a 157 de ani…