Astazi, 20 decembrie a.c., se implinesc 199 de ani de la nasterea mitropolitului Andrei Saguna, om de cultura, militant pentru respectarea drepturilor romanilor transilvaneni si membru de onoare al Academiei Romane. Andrei Saguna s-a nascut la data de 20 decembrie 1808, in Miscolt – Ungaria. A urmat studii superioare de Filosofie si Drept la Universitatea din Pesta si de Teologie la Seminarul Ordodox din Varset. Dupa terminarea studiilor teologice a intrat in manastirea sarbeasca Hopovo, unde a fost hirotonit ierodiacon. Dupa aceea a fost profesor la Seminarul Teologic din Carlovit si secretar al ‘Consistoriului arhidiecezan’ din 1834, fiind hirotonit ieromonah la 29 iunie 1837 si numit egumen la manastirile Iazac, Besenovo, Hopovo si la Covil. La 15/27 iunie 1846 a fost numit ‘vicar general’ al Episcopiei Ardealului, iar la 2 decembrie 1847 a fost ales episcop, fiind hirotonit la Carlovit in 18/30 aprilie 1848. Incepand cu data de 12/24 decembrie 1864 a fost numit arhiepiscop si mitropolit al reinfiintatei Mitropolii a Transilvaniei, cu resedinta in Sibiu. Dupa reinfiintarea Mitropoliei, in 1864, cu doua eparhii sufragane la Arad si Caransebes, a convocat un Congres national bisericesc al romanilor ortodocsi din intreaga Mitropolie, la Sibiu, care a aprobat Statutul Organic al Bisericii Ortodoxe Romane din Transilvania. A organizat invatamantul elementar si mediu ortodox romanesc din Transilvania, punandu-I sub indrumarea Bisericii, a intemeiat o tipografie in 1850, in care au aparut peste 200 de lucrari, inclusiv ziarul ‘Telegraful Roman’, cu aparitie neintrerupta din 1853 pana astazi, fiind unul dintre fondatorii ASTREI si primul presedinte al acestei asociatii. A trecut la cele vesnice la 16/28 iunie 1873, in Sibiu.
Factbox: Îmbătrânirea demografică în România
Sociologii şi demografii definesc îmbătrânirea demografică drept creşterea ponderii persoanelor vârstnice – de peste 65 de ani – în cadrul efectivului total al populaţiei studiate, în detrimentul celorlalte categorii de vârstă – tinerii şi adulţii,…
Filantropia Ortodoxă Huși: Campania „Împreună aducem Lumină în suflete!” a ajuns în Protopopiatul Vaslui
Angajații și voluntarii Asociației „Filantropia Ortodoxă” din Huși au pornit luni spre comunitățile selectate pentru a 3-a ediție a proiectului intitulat „Împreună aducem Lumină în suflete!”. Proiectul filantropic „Împreună aducem Lumină în suflete!” este dedicat…
Votează „Tărâmul Sfinților, Botoșani” ca destinația anului 2023
Județul Botoșani a intrat în cea mai importantă competiție de promovare a turismului intern, „Destinația Anului 2023”, la categoria „Tărâmuri cu istorie și tradiție”. Sesiunea de vot se va încheia pe 7 aprilie. Județul este…
Muzeul Satului: Parohia Apărătorii Patriei II organizează un atelier de încondeiat ouă
Parohia Apărătorii Patriei II „Sfântul Ambrozie” din București desfășoară duminică „Atelierul de încondeiat ouă” în incinta Muzeului Național al Satului „Dimitrie Gusti”. Prin acest proiect se urmărește cultivarea în rândul copiilor, a tinerilor și a…
De Ziua Academiei Române, Ioan-Aurel Pop a evocat vitregiile prin care a trecut instituția în timpul comunismului
„Academia Română a cunoscut, asemenea tuturor instituţiilor de cultură ale ţării, vitregiile regimului comunist totalitar, ale cărui ingerinţe s-au făcut simţite pe deplin”, a amintit marți Acad. Ioan-Aurel Pop, la aniversarea a 157 de ani…