Astazi, 16 martie a.c., se implinesc 302 ani de la alegerea lui Antim Ivireanul ca episcop de Ramnic. Antim Ivireanul s-a nascut in jurul anului 1650, in Iviria. Luat de tanar in robie de catre turci si dus la Constantinopol, este ulterior eliberat, traind in preajma Patriarhiei ecumenice, unde a invatat sculptura in lemn, caligrafia, pictura, broderia, precum si limbile greaca, araba si turca. Probabil, tot acum a fost calugarit sub numele Antim si hirotonit ieromonah. Prin anii 1689 – 1690 este adus de catre Constantin Brancoveanu in Tara Romaneasca. Aici a invatat limbile romana si slavona, precum si mestesugul tiparului. In 1691 i s-a incredintat conducerea tipografiei domnesti din Bucuresti, in care a imprimat 4 carti. Dupa anul 1696 a fost numit egumen la Manastirea Snagov, unde a mutat tipografia, imprimand 15 carti. Intre 1701 si 1705 si-a reluat activitatea la Bucuresti, unde a tiparit alte 15 carti. La 16 martie 1705 a fost ales episcop al Ramnicului. La Ramnic, a adus cu el si o parte din tipografia de la Snagov si a infiintat prima tipografie din acest oras. In cei trei ani cat a pastorit la Ramnic s-a ocupat de buna chivernisire a bunurilor eparhiale si a tiparit multe carti. S-a preocupat de reconstruirea manastirilor valcene Surpatele si Govora, care aveau un inaintat grad de degradare. De asemenea, a acordat o mare atentie si ctitoriei lui Mircea cel Batran, Manastirea Cozia. La indemnul episcopului Antim Ivireanul s-a adaugat pridvorul deschis, cu arcade simple, largi, sprijinite pe coloane de piatra in torsada, cu capiteluri in frunza de acont, acoperit cu o calota sferica si doua semicupole mai joase. Tot din vremea lui Antim Ivireanul dateaza vechile chilii, cele cinci camere domnesti boltite situate pe laturile de nord si sud ale incintei si cele patru cerdacuri. Este ctitorul Manastirii ‘Toti Sfintii’ din Bucuresti – numita azi Manastirea Antim – unul dintre cele mai remarcabile monumente de arhitectura, pictura si sculptura din tara noastra. Antim Ivireanul a fost canonizat de catre Biserica Ortodoxa Romana in anul 1992, fiind sarbatorit in fiecare an, la 27 septembrie.
Factbox: Îmbătrânirea demografică în România
Sociologii şi demografii definesc îmbătrânirea demografică drept creşterea ponderii persoanelor vârstnice – de peste 65 de ani – în cadrul efectivului total al populaţiei studiate, în detrimentul celorlalte categorii de vârstă – tinerii şi adulţii,…
Filantropia Ortodoxă Huși: Campania „Împreună aducem Lumină în suflete!” a ajuns în Protopopiatul Vaslui
Angajații și voluntarii Asociației „Filantropia Ortodoxă” din Huși au pornit luni spre comunitățile selectate pentru a 3-a ediție a proiectului intitulat „Împreună aducem Lumină în suflete!”. Proiectul filantropic „Împreună aducem Lumină în suflete!” este dedicat…
Votează „Tărâmul Sfinților, Botoșani” ca destinația anului 2023
Județul Botoșani a intrat în cea mai importantă competiție de promovare a turismului intern, „Destinația Anului 2023”, la categoria „Tărâmuri cu istorie și tradiție”. Sesiunea de vot se va încheia pe 7 aprilie. Județul este…
Muzeul Satului: Parohia Apărătorii Patriei II organizează un atelier de încondeiat ouă
Parohia Apărătorii Patriei II „Sfântul Ambrozie” din București desfășoară duminică „Atelierul de încondeiat ouă” în incinta Muzeului Național al Satului „Dimitrie Gusti”. Prin acest proiect se urmărește cultivarea în rândul copiilor, a tinerilor și a…
De Ziua Academiei Române, Ioan-Aurel Pop a evocat vitregiile prin care a trecut instituția în timpul comunismului
„Academia Română a cunoscut, asemenea tuturor instituţiilor de cultură ale ţării, vitregiile regimului comunist totalitar, ale cărui ingerinţe s-au făcut simţite pe deplin”, a amintit marți Acad. Ioan-Aurel Pop, la aniversarea a 157 de ani…