Prima carte romaneasca a diaconului Coresi, ‘Tetraevanghelul’, care cuprindea textul integral al celor patru Evanghelii, a vazut lumina tiparului la 30 ianuarie, in urma cu 445 de ani. Tetraevangheliarul a fost scris, cu 156 de ani inainte, de Nicodim. La baza acestei editii a Tetraevangheliarului au stat vechile traduceri romanesti ale Sfintei Scripturi, cu adaptarile facute de preotii de la biserica ‘Sfantul Nicolae’ din Scheii Brasovului, unde functiona si prima scoala din Romania, informeaza Rompres. Lucrarea facea parte dintr-o serie mai ampla, de peste 15 volume. In epilogul cartii se mentioneaza ca aceasta a fost tiparita ‘sa fie popilor rumanesti sa inteleaga sa invete rumanii cine-s crestini’. Editorul volumului se adresa catre ‘toti sfentii parinti oare vladici, oare episcopi, oare popi’, rugandu-i ‘sa nu judece’ inainte de a citi cartea. Tetraevanghelul este impodobit cu patru frontispicii la inceputul Evangheliilor. Tiparirea, in anul 1561, a voluminoasei carti de 246 de foi, a durat noua luni. Desi Coresi s-a straduit mult sa realizeze acest volum, el nu a avut prea multa cautare in Tara Romaneasca si in Moldova, unde traditia slavona era mult mai pregnanta. Tipograf si carturar de seama, Coresi a trait in secolul al XVI-lea si a invatat mestesugul tiparului in atelierul lui Dimitrie Liubavici. In anul 1599, Coresi trece muntii si se stabileste la Brasov, unde desfasoara o rodnica activitate de aproape un sfert de veac. Diaconul Coresi a tradus si tiparit in romaneste cateva carti liturgice, precum Liturghierul (1570) si Psaltirea (1570, 1577), insa acestea nu aveau dreptul de a fi folosite in cult. Indeosebi psaltirea sa slavo-romana ajuta cititorii sa inteleaga sensul cuvintelor pe care le recitau in slavona. Totusi, Coresi a publicat in romaneste anumite carti de invatatura. Cel mai vechi text tiparit al Noului Testament in limba romana, Evangheliarul Slavo-Roman, a fost imprimat la jumatatea secolului al XVI-lea de Filip Moldoveanul (1551-1553), la Sibiu, si se afla astazi la Sankt Petersburg.
Factbox: Îmbătrânirea demografică în România
Sociologii şi demografii definesc îmbătrânirea demografică drept creşterea ponderii persoanelor vârstnice – de peste 65 de ani – în cadrul efectivului total al populaţiei studiate, în detrimentul celorlalte categorii de vârstă – tinerii şi adulţii,…
Filantropia Ortodoxă Huși: Campania „Împreună aducem Lumină în suflete!” a ajuns în Protopopiatul Vaslui
Angajații și voluntarii Asociației „Filantropia Ortodoxă” din Huși au pornit luni spre comunitățile selectate pentru a 3-a ediție a proiectului intitulat „Împreună aducem Lumină în suflete!”. Proiectul filantropic „Împreună aducem Lumină în suflete!” este dedicat…
Votează „Tărâmul Sfinților, Botoșani” ca destinația anului 2023
Județul Botoșani a intrat în cea mai importantă competiție de promovare a turismului intern, „Destinația Anului 2023”, la categoria „Tărâmuri cu istorie și tradiție”. Sesiunea de vot se va încheia pe 7 aprilie. Județul este…
Muzeul Satului: Parohia Apărătorii Patriei II organizează un atelier de încondeiat ouă
Parohia Apărătorii Patriei II „Sfântul Ambrozie” din București desfășoară duminică „Atelierul de încondeiat ouă” în incinta Muzeului Național al Satului „Dimitrie Gusti”. Prin acest proiect se urmărește cultivarea în rândul copiilor, a tinerilor și a…
De Ziua Academiei Române, Ioan-Aurel Pop a evocat vitregiile prin care a trecut instituția în timpul comunismului
„Academia Română a cunoscut, asemenea tuturor instituţiilor de cultură ale ţării, vitregiile regimului comunist totalitar, ale cărui ingerinţe s-au făcut simţite pe deplin”, a amintit marți Acad. Ioan-Aurel Pop, la aniversarea a 157 de ani…