Astazi, 10 ianuarie 2007, se implinesc 50 de ani de la alegerea IPS Iustin Moisescu ca arhiepiscop al Iasilor si mitropolit al Moldovei si Sucevei, eveniment care a avut loc la data de 10 ianuarie 1957. S-a nascut la 5 martie 1910, in localitatea Candesti, judetul Arges. A efectuat studii la Seminarul orfanilor de razboi din Campulung-Muscel, la Facultatea de Teologie din Atena, intre 1930 – 1934, studii de specializare la Facultatea de Teologie romano-catolica din Strasbourg, intre 1934 – 1936, si la Facultatea de Teologie din Atena, intre 1936 – 1937, unde a obtinut doctoratul, in 1937, cu teza: ‘Evagrie din Pont. Viata, scrierile si invatatura’, premiata de Academia de Stiinte din Atena. Apoi, a fost numit profesor de Limba latina la Seminarul ‘Nifon’ din Bucuresti, dar si profesor de Noul Testament la Facultatea de Teologie Ortodoxa a Universitatii din Varsovia. Incepand cu anul 1942, a fost numit profesor titular de Exegeza Noului Testament la Facultatea de Teologie din Cernauti, pentru ca la data de 26 februarie 1956 sa fie ales arhiepiscop al Sibiului si mitropolit al Ardealului, fiind hirotonit arhiereu la 15 martie si inscaunat la 18 martie acelasi an. Dupa numai un an, la 10 ianuarie 1957 a fost ales arhiepiscop al Iasilor si mitropolit al Moldovei si Sucevei, fiind inscaunat la 13 ianuarie, pastorind la Iasi 20 de ani, intre anii 1957 – 1977. In cei 20 de ani de arhipastorire ca mitropolit al Moldovei si Sucevei, a pastrat si a promovat credinta si cultura crestina, a construit trei cladiri la Centrul eparhial Iasi, peste 70 de biserici noi, 52 de case parohiale si 5 sedii de protopopiat, a restaurat peste 20 de manastiri si schituri si a infiintat 10 muzee de arta bisericeasca. Mitropolitul Iustin Moisescu s-a ingrijit de aparitia anuala a 6 numere din revista ‘Mitropolia Moldovei si Sucevei’ (actuala revista ‘Teologie si Viata’) si a ‘Indrumatorului Bisericesc’. A reprezentat Biserica Ortodoxa Romana la intruniri panortodoxe si interortodoxe sau la intruniri intercrestine, fiind ales membru in conducerea Consiliului Mondial al Bisericilor si a Conferintei Bisericilor Europene. Iustin Moisescu a trecut la cele vesnice in data de 31 iulie 1986, la Bucuresti, pe cand indeplinea functia de patriarh al Bisericii Ortodoxe Romane.
Factbox: Îmbătrânirea demografică în România
Sociologii şi demografii definesc îmbătrânirea demografică drept creşterea ponderii persoanelor vârstnice – de peste 65 de ani – în cadrul efectivului total al populaţiei studiate, în detrimentul celorlalte categorii de vârstă – tinerii şi adulţii,…
Filantropia Ortodoxă Huși: Campania „Împreună aducem Lumină în suflete!” a ajuns în Protopopiatul Vaslui
Angajații și voluntarii Asociației „Filantropia Ortodoxă” din Huși au pornit luni spre comunitățile selectate pentru a 3-a ediție a proiectului intitulat „Împreună aducem Lumină în suflete!”. Proiectul filantropic „Împreună aducem Lumină în suflete!” este dedicat…
Votează „Tărâmul Sfinților, Botoșani” ca destinația anului 2023
Județul Botoșani a intrat în cea mai importantă competiție de promovare a turismului intern, „Destinația Anului 2023”, la categoria „Tărâmuri cu istorie și tradiție”. Sesiunea de vot se va încheia pe 7 aprilie. Județul este…
Muzeul Satului: Parohia Apărătorii Patriei II organizează un atelier de încondeiat ouă
Parohia Apărătorii Patriei II „Sfântul Ambrozie” din București desfășoară duminică „Atelierul de încondeiat ouă” în incinta Muzeului Național al Satului „Dimitrie Gusti”. Prin acest proiect se urmărește cultivarea în rândul copiilor, a tinerilor și a…
De Ziua Academiei Române, Ioan-Aurel Pop a evocat vitregiile prin care a trecut instituția în timpul comunismului
„Academia Română a cunoscut, asemenea tuturor instituţiilor de cultură ale ţării, vitregiile regimului comunist totalitar, ale cărui ingerinţe s-au făcut simţite pe deplin”, a amintit marți Acad. Ioan-Aurel Pop, la aniversarea a 157 de ani…