Astazi se implinesc 92 de ani de la nasterea celui mai mare duhovnic roman al secolului 20, parintele Arhimandrit Ilie Cleopa. S- a nascut in comuna Sulita, judetul Botosani pe 10 aprilie 1912 din parintii Alexandru si Ana Ilie. In 1937 este calugarit la Manastirea Sihastria, iar in 1949 este staret la Manastirea Slatina – ctitoria lui Alexandru Lapusneanu, unde alaturi de Parintele Paisie Olaru a format o obste noua de calugari, dupa randuiala Sfantului Munte. Din 1956 s’a retras definitiv al Manastirea Sihastria. Parintele Cleopa a fost cel mai mare duhovnic roman al secolului 20 , la care s-au spovedit patriarhi, mitropoliti, episcopi, preoti si nenumarati credinciosi. Dintre ucenicii Sfintiei Sale au fost Prea Fericitii Patriarhi Iustinian Marina si Teoctist, Inalt Prea Sfintitul Daniel, Mitropolitul Moldovei si Bucovinei si mari personalitati ale culturii romanesti. Predicile si cuvintele sale de invatatura au atras la Sihastria nenumarati pelerini din intreaga tara. Dintre sfaturile pe care le dadea Parintele Arhimandrit Ilie Cleopa cel mai des vorbea despre dragoste:’Dragostea este maica si radacina tuturor faptelor bune. Daca este cea mai mare dintre toate acestea si legatura desavarsirii, Sfintii Parinti au numit-o ‘maica si izvor a toata fapta buna’, fiindca Mantuitorul a zis:’Cea mai mare porunca din Lege este cea dintai: Sa iubesti pe Domnul Dumnezeul tau din toata inima ta, din tot cugetul tau si din toata puterea ta.” Cuvantul de salut al Parintele Arhimandrit Ilie Cleopa cand isi incepea cuvantarile era ‘Manca’v-ar Raiul!’. Dupa anul 1989, sanatatea marelui duhovnic si parinte Ilie Cleopa s-a inrautatit si a trecut la Domnul pe 2 decembrie 1998.
Factbox: Îmbătrânirea demografică în România
Sociologii şi demografii definesc îmbătrânirea demografică drept creşterea ponderii persoanelor vârstnice – de peste 65 de ani – în cadrul efectivului total al populaţiei studiate, în detrimentul celorlalte categorii de vârstă – tinerii şi adulţii,…
Filantropia Ortodoxă Huși: Campania „Împreună aducem Lumină în suflete!” a ajuns în Protopopiatul Vaslui
Angajații și voluntarii Asociației „Filantropia Ortodoxă” din Huși au pornit luni spre comunitățile selectate pentru a 3-a ediție a proiectului intitulat „Împreună aducem Lumină în suflete!”. Proiectul filantropic „Împreună aducem Lumină în suflete!” este dedicat…
Votează „Tărâmul Sfinților, Botoșani” ca destinația anului 2023
Județul Botoșani a intrat în cea mai importantă competiție de promovare a turismului intern, „Destinația Anului 2023”, la categoria „Tărâmuri cu istorie și tradiție”. Sesiunea de vot se va încheia pe 7 aprilie. Județul este…
Muzeul Satului: Parohia Apărătorii Patriei II organizează un atelier de încondeiat ouă
Parohia Apărătorii Patriei II „Sfântul Ambrozie” din București desfășoară duminică „Atelierul de încondeiat ouă” în incinta Muzeului Național al Satului „Dimitrie Gusti”. Prin acest proiect se urmărește cultivarea în rândul copiilor, a tinerilor și a…
De Ziua Academiei Române, Ioan-Aurel Pop a evocat vitregiile prin care a trecut instituția în timpul comunismului
„Academia Română a cunoscut, asemenea tuturor instituţiilor de cultură ale ţării, vitregiile regimului comunist totalitar, ale cărui ingerinţe s-au făcut simţite pe deplin”, a amintit marți Acad. Ioan-Aurel Pop, la aniversarea a 157 de ani…