Acest volum, ‘Biserici fortificate din judetul Brasov. O sinteza si un dictionar’, apartine domnului Iulian Catalui, autorul fiind licentiat in stiinte juridice, in jurnalism si in cursul ‘Culturi si Civilizatii – Elemente de Istoria Artei’ si a beneficiat de cateva burse in strainatate, informeaza cotidianul ‘Romania Libera’. Acest ultim volum al lui Iulian Catalui se inscrie intr-o actiune mai larga de popularizare si valorificare a patrimoniului cultural si istoric al judetului Brasov, intreprinsa de catre Biblioteca Judeteana ‘George Baritiu’, al carei bibliograf este, in cadrul serviciului specializat. Cartea serveste unei mai bunei cunoasteri a unei parti interesante a valorilor culturale din aceasta zona, faurite de-a lungul mai multor veacuri de catre populatia prezenta aici. In Evul Mediu, pornind de la cetatile de pamant, de piatra, de la castele si pana la salba de biserici fortificate din Ardeal, se remarca o diversitate stilistica de invidiat. Actualmente, multe monumente sunt in pericol de a se distruge sau de a se deteriora, dar au inceput sa se realizeze pasi pentru restaurarea lor, cele mai relevante exemple fiind bisericile fortificate din Prejmer, Harman, Codlea, Cristian, Viscri s.a. La sfarsitul volumului au fost atasate si fotografii color ale celor mai importante biserici fortificate din judetul Brasov. Avand un stil stiintific, academic, cat si unul literar-jurnalistic, cartea se adreseaza nu numai specialistilor, ci si publicului larg.
Factbox: Îmbătrânirea demografică în România
Sociologii şi demografii definesc îmbătrânirea demografică drept creşterea ponderii persoanelor vârstnice – de peste 65 de ani – în cadrul efectivului total al populaţiei studiate, în detrimentul celorlalte categorii de vârstă – tinerii şi adulţii,…
Filantropia Ortodoxă Huși: Campania „Împreună aducem Lumină în suflete!” a ajuns în Protopopiatul Vaslui
Angajații și voluntarii Asociației „Filantropia Ortodoxă” din Huși au pornit luni spre comunitățile selectate pentru a 3-a ediție a proiectului intitulat „Împreună aducem Lumină în suflete!”. Proiectul filantropic „Împreună aducem Lumină în suflete!” este dedicat…
Votează „Tărâmul Sfinților, Botoșani” ca destinația anului 2023
Județul Botoșani a intrat în cea mai importantă competiție de promovare a turismului intern, „Destinația Anului 2023”, la categoria „Tărâmuri cu istorie și tradiție”. Sesiunea de vot se va încheia pe 7 aprilie. Județul este…
Muzeul Satului: Parohia Apărătorii Patriei II organizează un atelier de încondeiat ouă
Parohia Apărătorii Patriei II „Sfântul Ambrozie” din București desfășoară duminică „Atelierul de încondeiat ouă” în incinta Muzeului Național al Satului „Dimitrie Gusti”. Prin acest proiect se urmărește cultivarea în rândul copiilor, a tinerilor și a…
De Ziua Academiei Române, Ioan-Aurel Pop a evocat vitregiile prin care a trecut instituția în timpul comunismului
„Academia Română a cunoscut, asemenea tuturor instituţiilor de cultură ale ţării, vitregiile regimului comunist totalitar, ale cărui ingerinţe s-au făcut simţite pe deplin”, a amintit marți Acad. Ioan-Aurel Pop, la aniversarea a 157 de ani…