Sfantul Sinod al Patriarhiei de Ierusalim, cel mai vechi scaun episcopal al lumii crestine, a ales, cu unanimitate de voturi (14 voturi pentru), noul titular al Scaunului Patriarhal in persoana lui Teofil al III-lea. Noul patriarh s-a nascut in Grecia, in anul 1952 si se afla in Tara Sfanta din 1964. Teofil al III-lea ii succede, la conducerea Patriarhiei din Ierusalim, lui Irineu I, depus din aceasta functie in urma scandalului iscat de instrainarea ilegala a unor proprietati ale Patriarhiei. In cursul anului curent, aceasta Biserica a fost zguduita de o serie de scandaluri care au culminat cu demiterea Patriarhului Irineu I, atat de catre sinodul acestei Biserici cat si de o conferinta a reprezentantilor Bisericilor Ortodoxe adunati la Constantinopol. Hotararea de destituire a fost luata in cadrul unui sinod tinut la Constantinopol pe data de 24 mai a.c. Sanctitatea Sa Alexei al II-lea, Patriarhul Moscovei si al intregii Rusii, si-a exprimat speranta ca alegerea noului patriarh va duce la intensificarea relatiilor dintre Biserica Rusa si cea de la Ierusalim. Patriarhul Teofil al III-lea este un apropiat al Bisericii Ortodoxe Ruse, dat fiind faptul ca, timp de doi ani, a indeplinit functia de apocrisiarh, adica reprezentantul Patriarhiei de Ierusalim la Moscova. Apoi a indeplinit functia de superior al Bisericii ‘Sfantului Mormant’, dupa care a fost ales Arhiepiscop de Tabor. Arhiprezbiterul Nikolay Balashov, secretarul departamentului pentru relatii externe al patriarhiei Moscovei si-a exprimat speranta ca alegerea noului Patriarh va reprezenta o sansa reala acordata Bisericii Ierusalimului. Panayiotis Skandalakis, ministrul de externe in cabinetul de la Atena, a apreciat ca alegerea lui Teofil va pune capat tuturor neintelegerilor care au subminat pentru ceva vreme credibilitatea institutiei bisericesti. Noul patriarh al Ierusalimului a fost felicitat si de catre Sanctitatea Sa Bartolomeu I, Patriarhul Ecumenic de Constantinopol si de PF Hristodoulos, Arhiepiscop al Atenei si primat al Bisericii Ortodoxe din Grecia. Potrivit uzantelor, cel de-al 97-lea episcop al Ierusalimului va trebui, pentru a fi instalat in aceasta slujire, sa obtina aprobarea din partea statului Israel, a autoritatii palestiniene si a regelui iordanian.
Factbox: Îmbătrânirea demografică în România
Sociologii şi demografii definesc îmbătrânirea demografică drept creşterea ponderii persoanelor vârstnice – de peste 65 de ani – în cadrul efectivului total al populaţiei studiate, în detrimentul celorlalte categorii de vârstă – tinerii şi adulţii,…
Filantropia Ortodoxă Huși: Campania „Împreună aducem Lumină în suflete!” a ajuns în Protopopiatul Vaslui
Angajații și voluntarii Asociației „Filantropia Ortodoxă” din Huși au pornit luni spre comunitățile selectate pentru a 3-a ediție a proiectului intitulat „Împreună aducem Lumină în suflete!”. Proiectul filantropic „Împreună aducem Lumină în suflete!” este dedicat…
Votează „Tărâmul Sfinților, Botoșani” ca destinația anului 2023
Județul Botoșani a intrat în cea mai importantă competiție de promovare a turismului intern, „Destinația Anului 2023”, la categoria „Tărâmuri cu istorie și tradiție”. Sesiunea de vot se va încheia pe 7 aprilie. Județul este…
Muzeul Satului: Parohia Apărătorii Patriei II organizează un atelier de încondeiat ouă
Parohia Apărătorii Patriei II „Sfântul Ambrozie” din București desfășoară duminică „Atelierul de încondeiat ouă” în incinta Muzeului Național al Satului „Dimitrie Gusti”. Prin acest proiect se urmărește cultivarea în rândul copiilor, a tinerilor și a…
De Ziua Academiei Române, Ioan-Aurel Pop a evocat vitregiile prin care a trecut instituția în timpul comunismului
„Academia Română a cunoscut, asemenea tuturor instituţiilor de cultură ale ţării, vitregiile regimului comunist totalitar, ale cărui ingerinţe s-au făcut simţite pe deplin”, a amintit marți Acad. Ioan-Aurel Pop, la aniversarea a 157 de ani…