A II-a zi din Saptamana de Rugaciune pentru Unitatea Crestinilor, la Iasi

La Iasi, rugaciunea pentru unitatea crestinilor s-a desfasurat in aceasta seara la Catedrala romano-catolica ‘Sf. Fecioara Maria, Regina’. Slujba a fost oficiata de catre PS Petru Gherghel, Episcopul Diecezei Romano-Catolice de Iasi, iar predica a fost rostita de catre IPS Daniel, Mitropolitul Moldovei si Bucovinei. In cuvantul de invatatura, IPS Parinte Mitropolit Daniel s-a referit mai intai la semnificatiile primei lecturi citite in cadrul slujbei din aceasta seara: ‘In seara aceasta, proorocul Isaia ne-a vorbit despre cuvantul intelept si rabdator care rabda insultele, rautatea oamenilor si ramane neclintit in fidelitate, in credinciosie, si arata ca prin rabdare poate ajunge la implinirea voii lui Dumnezeu. Cuvantul rabdator este cuvantul jertfelnic, cel care este gata de jertfa, cel care este gata a indura umilintele. In a doua lectura s-a scos in evidenta puterea Cuvantului creator al Universului, iar acest Cuvant este si eliberator. Hristos Domnul este Pantocratorul si Atottiitorul Universului, care se mentine in El si prin El, iar cand vine in lume, El devine eliberator. Hristos ne elibereaza de intuneric, de nestiinta, de ignoranta adevarului, acela al sensului Universului si al vietii noastre, dar si de pacat, incat ne aduce lumina. La sfarsitul lecturii din Epistola Sfantului Apostol Pavel catre Coloseni se spune ca Hristos ne-a impacat pe noi, prin sangele Crucii Sale. Deci, este Cuvant creator, Cuvant eliberator, Cuvant iertator si Cuvant reconciliator’.

IPS Mitropolit Daniel s-a referit apoi la semnificatiile celei de a doua lecturi citite in cadrul slujbei oficiate in aceasta seara in cadrul saptamanii de rugaciune pentru unitatea crestinilor: ‘Evanghelia pe care am ascultat-o in seara aceasta ne arata ca Hristos este Cuvantul vindecator care vindeca neputintele sau infirmitatile noastre, care vindeca pe cele slabe si care completeaza sau implineste pe cele ce lipsesc. Harul vindecator al lui Hristos S-a aratat prin aceea ca a adus auz acolo unde nu era auz si a adus vorbire acolo unde nu era posibilitate. Fiecare cuvat din Sfanta Scriptura i se ascunde un univers intreg de intelesuri duhovnicesti. Ceea ce impresioneaza mai mult in lectura din seara aceasta este aceasta putere a lui Hristos de a face sa auda cei surzi. El este foarte receptiv la ceea ce face comunitatea. Acest surdo-mut din Evanghelia de astazi nu vine singur la Hristos, ci il aduce o comunitate care avea mila de acest om cu deficiente de vorbire si de auzire. Vazand credinta lor, Hristos a inteles comunicarea tacuta dintre cel care suferea si cei care receptau suferinta neimplinirii si necomunicarii celui surdo-mut’.

In finalul cuvantului de invatatura, IPS Parinte Mitropolit Daniel a subliniat semnificatiile si mesajul care se desprind din pericopa evanghelica citita in aceasta seara: ‘Dincolo de aceasta vindecare, Evanghelia transmite un mesaj prin insasi minunea savarsita de Mantuitorul, si anume ca Hristos a venit sa faca pe om comunicativ, ca sa intre in comuniune cu semenii, dar in primul rand cu Dumnezeu. Vedem in Evanghelie smerenia Mantuitorului Iisus Hristos, care spune celor din jur sa taca, dar vedem si imposibilitatea celor din jur de a tacea, pentru ca au in suflete recunostinta. Evanghelia ne cheama sa fim receptivi la suferinta celor care nu pot da glas suferintei, care sufera in tacere, in uitare, in izolare, iar pe de alta parte ne indeamna sa fim recunoscatori pentru orice binefacere vindecatoare si sfintitoare. Trebuie sa fim mai sensibili la chemarea Mantuitorului privind apropierea dintre crestini, la comuniunea lor in fata lui Dumnezeu intr-o singura Biserica pe care o marturisim in Crez, iar pe de alta parte sa fim recunoscatori fata de orice efort in care noi aratam unitatea Bisericii ca dragoste fata de Dumnezeu si ca dragoste fata de semeni. Cand ne rugam pentru unitate, atunci vorbim adevarata vorbire, iar cand ascultam rugaciunea Mantuitorului pentru unitate din Gradina Ghetsimani atunci incepem sa auzim o auzire binecuvantata si vindecata’.

La finalul slujbei, PS Petru Gherghel, Episcop al Diecezei Romano-Catolice de Iasi, a multumit atat IPS Mitropolit Daniel, cat si preotilor si credinciosilor ortodocsi prezenti in aceasta seara la Catedrala romano-catolica din Iasi. La slujba din aceasta seara, alaturi de corul Catedralei romano-catolice a cantat si corul ‘Basileus’ al Seminarului Teologic Liceal Ortodox ‘Sf. Vasile cel Mare’ din Iasi.

Maine, la Iasi, slujba comuna va fi oficiata, incepand cu orele 17.00, la Biserica ‘Sf. Apostoli Petru si Pavel’ – Barboi, de catre pr. Constantin Andrei, protopop de Iasi I, iar predica va fi rostita de catre pr. consilier Cornel Cadar. Mentionam ca, in acest an, tema Saptamanii de Rugaciune pentru Unitatea Crestinilor este: ‘Toate le-a facut bine: pe surzi ii face sa auda, iar pe cei muti sa vorbeasca’ (Marcu 7, 37).

Comentarii Facebook


Știri recente

Factbox: Îmbătrânirea demografică în România

Sociologii şi demografii definesc îmbătrânirea demografică drept creşterea ponderii persoanelor vârstnice – de peste 65 de ani – în cadrul efectivului total al populaţiei studiate, în detrimentul celorlalte categorii de vârstă – tinerii şi adulţii,…