A inceput perioada liturgica a Triodului

In aceasta ultima duminica a lunii ianuarie se face inceputul perioadei Triodului. Aceasta perioada liturgica este o vreme de pregatire pentru intampinarea sarbatorii Invierii Domnului nostru Iisus Hristoe. IPS Daniel, Mitropolitul Moldovei si Bucovinei, in cuvantul rostit astazi celor prezenti in biserica Manastirii Durau, judetul Neamt, a vorbit despre semnificatia duminicilor ce preced perioada Postului Mare: ‘In aceasta perioada a Triodului avem trei duminici pregatitoare pentru intrarea in post, si apoi incepe postul propriu-zis al Sfintelor Pasti. Duminica aceasta se numeste Duminica Vamesului si a Fariseului, apoi duminica cealalta se numeste Duminica Fiului Risipitor, a treia este Duminica Infricosatoarei Judecati, si apoi duminica care incepe postul este Duminica Izgonirii lui Adam din Rai, pentru ca nu a postit, nu s-a infranat de la pomul oprit. Duminicile acestea pregatitoare ne arata ca cea dintai treapta de pregatire este rugaciunea smerita. A doua treapta este pocainta sincera si a treia treapta este milostenia cu darnicie, milostenia generoasa. Aceste trei trepte se adancesc, se amplifica in timpul perioadei postului Sfintelor Pasti’.

De asemenea, IPS Parinte Mitropolit Daniel a evidentiat modul cum trebuie sa parcurga credinciosii perioada Triodului: ‘Cine urmeaza perioada Triodului cu evlavie, cu smerenie, cu pocainta sincera, cu spovedanie, cu impartasanie mai deasa si cu milostenie mai multa, simte bucuria invierii sufletului din pacat, din egoism, din instristarea in sine si simte bucuria harului sau milei lui Dumnezeu. Perioada Triodului nu este numai o perioada de intristare, ci si o perioada de pregatire a bucuriei. Ne intristam pentru pacat, dar ne bucuram pentru iertarea pe care o primim de la Dumnezeu, pentru mila Lui, pentru ajutorul Lui, pentru luminarea mintii, pentru imbunarea inimii si pentru toata fapta cea buna pe care o savarsim fiind inspirati, luminati si ajutati de smerita rugaciune: ‘Doamne miluieste’, ‘Doamne miluieste’, ‘Doamne miluieste’ sau ‘Dumnezeule, milostiv fii mie pacatosului’.

Comentarii Facebook


Știri recente

Factbox: Îmbătrânirea demografică în România

Sociologii şi demografii definesc îmbătrânirea demografică drept creşterea ponderii persoanelor vârstnice – de peste 65 de ani – în cadrul efectivului total al populaţiei studiate, în detrimentul celorlalte categorii de vârstă – tinerii şi adulţii,…