A sasea seara de Rugaciune Comuna s-a desfasurat la Biserica Sfintii Apostoli Petru si Pavel-Barboi din Iasi

Cea de-a sasea seara din cadrul Saptamanii de rugaciune pentru unitatea crestinilor a avut loc la Biserica Sfintii Apostoli Petru si Pavel – Barboi, unde au participat aproximativ 200 de credinciosi.

Biserica Ortodoxa a fost reprezentata de catre Parintele Protop Constantin Andrei al Protopopiatului Iasi I, Parintele Protopop Vilie Dorosinca al Protopopiatului Iasi II, Pr.Dr. Vasile Nechita – inspector pe probleme de educatie religioasa, in cadrul Inspectoratului Scolar Judetean Iasi, Parintele Grigore Timoftescu – parohul Bisericii Sfantul Nicolae -Socola, impreuna cu alti preoti si diaconi ortodocsi.

Din partea Bisericii Romano-Catolice au participat Parintele Corneliu Cadar – consilier cultural al Episcopiei Romano-Catolice de Iasi, Parintele Iosif Comorasu – parohul Bisericii Sfantul Anton, Parintele Isidor Iacovici – parohul Bisericii Sfanta Tereza si alti 4 diaconi.

Parintele Protopop Constantin Andrei, parohul bisericii in care s-a desfasurat rugaciunea comuna, in cuvantul de deschidere a subliniat frumusetea rugaciunii si a vorbit totodata de tema care s-a propus pentru aceasta intalnire: ‘O frumoasa cantare bisericeasca spune: Catre Domnul pasii mei voi duce si Legea Lui va fi indreptarea mie. Ne-am indreptat pasii slujitorii celor doua Biserici: Ortodoxa si Romano-Catolica, pentru ca impreuna cu credinciosii celor doua biserici sa ne rugam Domnului si sa inaltam ruga noastra in aceasta octava de rugaciune randuita de Sfantul Sinod al Bisericii Ortodoxe Romane. Ce frumos si placut este cand te intalnesti cu Dumnezeu, cand discuti, cand vorbesti cu El in rugaciune! Tema pe care a fixat-o Sfantul Sinod al Bisericii Ortodoxe Romane pentru cea de-a sasea seara de rugaciune este: Nu va temeti de nimic!, cuvant care va fi prezentat de un preot al Bisericii Sora Romano-Catolice. A devenit o traditie ca sa ne intalnim in aceasta biserica in luna ianuarie, la inceput de An Nou. Intampin cu frumosul cuvant de: Bine ati venit! pe parintii slujitorii si credinciosii crestini ai Bisericii Romano-Catolice si ai Bisericii Ortodoxe, pentru ca mai apoi sa ne rugam impreuna in aceasta a sasea seara de rugaciune pentru unitatea crestinilor si sa nu ne temem de nimic, decat numai de El, Dumnezeu, Tatal nostru al tuturor.’

Omilia de final a fost tinuta de Pr. Cornel Cadar – consilier cultural al Episcopiei Romano-Catolice de Iasi, care in cuvantul sau a mentionat faptul ca aceste seri de rugaciune comuna ne imbogatesc si ne ajuta sa vedem ca avem mult mai multe puncte in comun: ‘Seara de seara ne intalnim pentru rugaciune, pentru a fi impreuna. Ne intalnim, de asemenea, pentru a implini cuvantul din Sfanta Scriptura: De ce va este teama?, spune Mantuitorul nostru Iisus Hristos in Evanghelie. Textele care s-au citit au legatura cu noi, in primul rand la nivel personal, dar au legatura si cu aceste intalniri ecumenice. Textele au legatura cu noi in mod personal in sensul ca reprezinta o incurajare. Atunci cand ne privim noi insine gasim numeroase motive de care sa ne fie teama. Ne este teama de ziua de maine pentru ca nu stim ce se va intampla cu noi. Ne este teama de viitor, de nesiguranta. Ne este teama de boala, de moarte. Ne este teama ca vom fi batjocoriti, ca vom fi luati in ras de altii, ca nu vom fi acceptati. Aceste texte se indreapta spre noi cu mesajul: Nu va fie teama!. Cei care au studiat Biblia mai in adancime ne spun ca expresia: Nu va fie teama! apare de cel putin 366 in Sfanta Scriptura. Nu va fie teama! era unul din mesajele pe care profetul Isaia il adresa, intr-una din lecturile citite in aceasta seara, poporului care era in robie.

Urmatoarea intalnire din cadrul Saptamanii de rugaciune pentru unitatea crestinilor va avea loc in aceasta seara la Catedrala Romano-Catolica Adormirea Maicii Domnului. Omilia va fi sustinuta in aceasta seara de Inalt Prea Sfintitul Daniel, Mitropolitul Moldovei si Bucovinei.

Comentarii Facebook


Știri recente

Factbox: Îmbătrânirea demografică în România

Sociologii şi demografii definesc îmbătrânirea demografică drept creşterea ponderii persoanelor vârstnice – de peste 65 de ani – în cadrul efectivului total al populaţiei studiate, în detrimentul celorlalte categorii de vârstă – tinerii şi adulţii,…