A trecut la cele vesnice Prea Cuviosul Parinte Protosinghel Ieronim Gagea de la Manastirea Bucium din Iasi

Marti, 15 mai a.c., a avut loc inmormantarea Prea Cuviosului Parinte Protosinghel Ieronim Gagea, de la Manastirea Bucium, unul dintre cei mai mari duhovnici din Moldova. Parintele Ieronim s-a nascut in anul 1908, in satul Facuti, judetul Iasi. De tanar a fost atras de viata monahala, intrand in anul 1927 in Manastirea Cetatuia. Aici a vietuit timp de 40 de ani, dupa care a plecat la Manastirea Bucium, unde a vietuit ultimii 40 de ani. Slujba inmormantarii Prea Cuv. parinte Ieronim a fost savarsita de un sobor de preoti si diaconi, de la diferite manastiri din Arhiepiscopia Iasilor. In necrologul tinut cu acest prilej, Inalt Prea Sfintitul Daniel, Mitropolitul Moldovei si Bucovinei a subliniat sfintenia vietii dusa de Parintele Ieronim:

Numarul duhovnicilor mari si buni scade astazi si de aceea orice duhovnic mare, care trece din lumea aceasta la viata vesnica este o pierdere pentru obstea credinciosilor sai. In acelasi timp este un adaos si spor de rugaciune in ceruri, pentru ca cine a fost rugator pe pamant si pastor de suflete, si in viata vesnica va fi un mijlocitor in rugaciunile sale catre Prea Sfanta Treime, catre Maica Domnului si catre toti sfintii, si impreuna cu Maica Domnului si cu toti sfintii, spre Imparatul Cel fara de moarte, Mantuitorul nostru Iisus Hristos.

Parintele Ieronim, din tinerete s-a indreptat spre viata duhovniceasca a manastirilor. Deci, cea dintai virtute a vietii sale a fost statornicia in viata monahala. 70 de ani in doua manastiri si ambele langa oras, intr-o fidelitate si statornicie fata de regulile monahale, fata de ascultarea calugareasca, fata de saracie, care este al doilea vot, si fecioria sau integritatea trupeasca si sufleteasca. Acest din urma vot ne arata un mare dar al Duhului Sfant, cultivat cu multa statornicie. Pr. Protos. Ieronim este, asadar, o icoana a statorniciei.

A doua mare virtute a Pr. Protos. Ieronim a fost smerenia. A fost un duhovnic mare, care nu a avut veleitati de vedetism, care nu a cautat popularitatea, care nu a cautat lauda, care tinea darul sfant al vietii monahale intr-o haina a smereniei, a discretiei, ceea ce l-a facut cautat de multi oameni.

A treia mare virtute pe care toata lumea a simtit-o a fost sfintenia vietii lui, care s-a cultivat in rugaciune, in tacere, in pocainta, neosandire si intr-o dragoste fata de Dumnezeu foarte interiorizata, asa incat, atat Manastirea Cetatuia, dar mai ales Manastirea Bucium, in timpul cat Parintele Ieronim a slujit aici ca preot si ca duhovnic si a ajutat o multime de oameni – nu numai din manastire, ci si din oras, din alte parti. Acesti oameni au vazut prezenta sfinteniei, prezenta Duhului Sfant in duhovnicul care a fost Parintele Ieronim Gagea, prezenta Duhului Sfant fiind de fapt cea dintai trasatura a unui parinte duhovnic.

(Radio Trinitas)

Comentarii Facebook


Știri recente

Factbox: Îmbătrânirea demografică în România

Sociologii şi demografii definesc îmbătrânirea demografică drept creşterea ponderii persoanelor vârstnice – de peste 65 de ani – în cadrul efectivului total al populaţiei studiate, în detrimentul celorlalte categorii de vârstă – tinerii şi adulţii,…