Creștinii ortodocși l-au sărbătorit astăzi, 27 decembrie, pe Sfântul Apostol, Întâiul Mucenic și Arhidiacon Ștefan. Cu această ocazie, la Catedrala Patriarhală slujba Sfintei Liturghii a fost oficiată de Preasfințitul Părinte Varsanufie Prahoveanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Bucureștilor, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi.
După citirea pericopei evanghelice, Preasfinția Sa a rostit un cuvânt de învățătură în care a evocat viața Sfântului Apostol, Întâiul Mucenic și Arhidiacon Ștefan: „Sfântul Ștefan era de neam din Cilicia. Se pare că era rudă cu Sfântul Apostol Pavel și făcea parte din cei șaptezeci de ucenici. Se spune despre el că era credincios și avea cuvânt tare și peste el umbrea Duhul Sfânt. De aceea, a trezit invidia iudeilor care prin martori mincinoși, așa cum au făcut și cu Domnul Iisus Hristos, l-au răpit și l-au dus înaintea sinedriului ca să fie judecat și era acuzat că vorbește despre Evanghelia lui Hristos și că desființează legea lui Moise. Cu mult curaj, însă, s-a apărat Sfântul Ștefan arătând cât de binecunoscător era al Vechiului Testament, dar și al Evangheliei lui Hristos. Înaintea înțelepților poporului iudeu a demonstrat că Hristos era Cel despre care vorbiseră proorocii. Pe când le vorbea și era plin de Duhul Sfânt, a văzut cerurile deschise și l-a văzut pe Hristos Domnul stând de-a dreapta Tatălui Său și plin de bucurie a exclamat acestea, iar iudeii plini de mâniei l-au luat și l-au scos în afara cetății, unde l-au omorât cu pietre în Valea lui Iosafat, între poarta oilor și Muntele Măslinilor. Atunci când era omorât cu pietre, Sfântul Ștefan s-a rugat mai întâi pentru sufletul său ca Dumnezeu să-l primească întru slava Sa, dar s-a rugat și pentru cei care îl omorau, spunând: ‘Doamne, iartă-le lor că nu știu ce fac!’.”, după cum ne informează Radio TRINITAS.
Sfântul Arhidiacon Ștefan a devenit, astfel, primul martir creștin și mărturisitor al lui Hristos. Modul Sfântului Ștefan de a-L mărturisi pe Hristos în fața acuzatorilor săi, precum și suferințele îndurate au rămas un model pentru creștinii din toate timpurile.
„Trebuie să învățăm din felul în care Sfântul Arhidiacon Ștefan a mărturisit credința sa, felul în care și noi trebuie să mărturisim credința noastră. Fără teamă și fără rușine. De asemenea, luând exemplu de la Sfântul Arhidiacon Ștefan este bine să avem răbdare în suferință. El nu s-a văitat atunci când era lovit cu pietre, ci s-a rugat. Deci, atunci când Dumnezeu îngăduie ca peste noi să vină vreo suferință suntem datori ca să ne rugăm, așa cum suntem datori să ne rugăm și pentru cei care ne pricinuiesc nouă câteodată răul. Cuvântul pe care l-am ascultat astăzi citindu-se din capitolul al VII-lea, de la Faptele Apostolilor, mărturisirea sa de credință ar trebui să fie mărturisirea fiecăruia dintre noi. Fiecare dintre noi să căutăm să cunoaștem cât mai mult din Sfânta Scriptură, dar și viețile celor care au fost bineplăcuți înaintea lui Dumnezeu”, a spus Preasfințitul Părinte Varsanufie Prahoveanul.
Moaștele Sfântului Ștefan descoperite în anul 415 au fost depuse inițial într-o biserică din Sion. În anul 460 acestea au fost mutate în Bazilica zidită de împărăteasa Evdochia, pe locul martiriului Arhidiaconului Ștefan, informează TRINITAS TV.