– ‘Bani putini, dar multa jertfelnicie’ –
† DANIEL,
Mitropolitul Moldovei si Bucovinei
Multumim lui Dumnezeu pentru activitatea desfasurata in anul 2005 pe cuprinsul Arhiepiscopiei Iasilor si-L rugam sa ne ajute si in anul acesta, 2006, in care am intrat.
Multumim mai ales pentru bucuria adusa in anul 2005 de aniversarea a 120 de ani de Autocefalie a Bisericii Ortodoxe Romane (1885-2005), 80 de ani de Patriarhat (1925-2005) si 90 de ani de viata a Preafericitului Parinte TEOCTIST, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Romane (n. 7 februarie 1915). De asemenea, pentru Mitropolia Moldovei si Bucovinei, anul 2005 ne-a adus bucuria canonizarii de catre Sfantul Sinod al Bisericii Ortodoxe Romane a Sfantului Ierarh Dosoftei, Mitropolitul Moldovei si a Sfantului Cuvios Onufrie de la Vorona. La aceste bucurii sfinte se adauga aducerea la Iasi, de hramul Sf. Cuv. Parascheva, a moastelor Sfantului Apostol Pavel, Apostolul natiunilor, in perioada 10-17 octombrie 2005.
Activitatea din eparhie a fost indreptata in trei directii:
– pastoral – liturgica
– cultural – misionara
– social – caritativa
Aceste trei directii corespund unor cerinte majore:
1) apararea, intarirea si promovarea credintei ortodoxe in fata fenomenului sectar;
2) intensificarea misionara a vestirii Evangheliei lui Hristos intr-o lume din ce in ce mai secularizata si mai pluralista din punct de vedere religios, cultural si politic;
I. Din punct de vedere pastoral – liturgic, in anul 2005 au fost hirotoniti 69 de preoti care au fost trimisi in parohiile vacante sau la manastiri. Astfel, in eparhia Iasilor se afla 1185 de parohii, dintre care 251 sunt inca vacante, mai ales la sate.
Pentru a intensifica activitatea spirituala si liturgica a manastirilor s-a creat un post de exarh pentru zona Iasi, alaturi de cei doi exarhi de zona deja existenti pentru zonele Neamt si Botosani.
In anul 2005 existau in eparhia Iasilor 109 unitati monahale: 57 de manastiri si 52 de schituri cu un total de 2000 vietuitori (873 monahi si 1127 monahii).
Se constata insa o anumita scadere a numarului candidatilor la calugarie, mai ales pentru ca multi tineri pleaca in strainatate.
Cat priveste lucrarile de constructie si reconstructie a locasurilor de cult, in anul 2005, s-au aflat in constructie un numar de 224 de biserici (cel mai mare numar din 1990 pana in prezent), din care 42 in mediul urban si 182 in mediul rural unde este nevoie mare de prezenta preotului in mijlocul credinciosilor.
Lucrarile de reparatii, consolidare si restaurare a locasurilor de cult au cuprins un numar total de 76 biserici. Pe de alta parte, 107 biserici se afla in lucrari de pictare sau repictare. Totusi, datorita crizei economice aceste lucrari se desfasoara incet sau cu intreruperi. Ele au nevoie de sprijin financiar urgent si substantial, mai ales pentru a se evita degradarea zidurilor neterminate.
II. Activitatile cultural – misionare au fost multiple si bogate. Institutul Cultural Misionar TRINITAS prin Editura, Tipografie si Radio a contribuit la o intensificare majora a acestor activitati. In mod deosebit se remarca extinderea ariei de emisie a postului de Radio TRINITAS in Moldova si Bucovina, dar si in Muntenia si Transilvania. Experienta echipei redactionale si cooptarea de noi redactori au condus la cresterea calitativa a emisiunilor. In anul 2005 au fost puse in functiune 12 statii de emisie noi, astfel incat astazi radio TRINITAS poate fi receptionat pe 22 de frecvente terestre care acopera aproape 2/3 din suprafata Romaniei.
Au fost publicate o multime de carti de teologie, spiritualitate si cultura crestina ortodoxa la tipografiile mitropolitane din Iasi si de la Manastirea Neamt, precum si multe reviste si buletine pastorale si culturale la nivel de protopopiat, parohie si scoala teologica.
Simpozioanele, conferintele si seminariile nationale si internationale crestine care s-au desfaturat mai ales prin grija Centrului Cultural Pastoral Sf. Daniil Sihastru -Durau, a Institutului Sf. Nicolae din Iasi, a Institutului Cultural Misionar TRINITAS, a Sectorului „Biserica si Societatea” si a Sectorului de Misiune si Prognoza Social-Pastorala (Centrul de Conferinte PROVIDENTA) au tratat teme de o vie actualitate culturala si misionara.
In perioada 22-23 august 2005 au avut loc lucrarile Conferintei preotesti a Arhiepiscopiei Iasilor cu tema: „Femomenul migratiei din parohii: sanse, probleme si perspective pastorale”, desfasurate la Centrul de Conferinte „Providenta”- Iasi, cu participarea a peste 900 de preoti din Arhiepiscopia Iasilor, cu invitati si oratori din partea Comisiei Bisericilor pentru Migranti in Europa (Bruxelles), din partea Ministerului Muncii, Solidaritatii Sociale si Familiei si cu participarea Inalt Prea Sfintitului Mitropolit Iosif al Mitropoliei Ortodoxe Romane din Europa Occidentala si Meridionala.
Facultatea de Teologie Ortodoxa Dumitru Staniloae – Iasi si cele sase Seminarii Teologice Liceale (Iasi, Manastirea Neamt, Manastirea Agapia, Piatra Neamt, Botosani, Dorohoi) au desfasurat si ele activitati didactice si culturale cu rol misionar. In anul universitar 2004 – 2005 au fost inscrisi la Facultatea de Teologie 1037 studenti si studente, dintre care 54 masteranzi si 30 doctoranzi.
La cele sase seminarii teologice au fost inscrisi 1424 elevi si au promovat 1402. Elevii merituosi si elevele merituoase au fost premiati (premiate) la diferite olimpiade nationale sau la cursuri organizate de catre Biserica.
III. Luminata si inspirata de Evanghelia iubirii milostive a lui Hristos, Fiul lui Dumnezeu, Care S-a facut Om din iubire pentru oameni (cf. Ioan 3, 16), lucrarea social- caritativa, precum si lucrarea medical-caritativa a Arhiepiscopiei Iasilor in cursul anului 2005 s-a intensificat intr-un proces de dezvoltare si adaptare la noile conditii social-politice ale societatii romanesti (integrarea europeana, cu avantajele si dezavantajele implicite, cu sperante, dar si cu acutizarea fenomenului migratiei, a saraciei, a insingurarii etc.). In aceasta activitate s-au implicat preoti, asistenti sociali si multi credinciosi laici.
Activitatile social-caritative si medical-caritative au avut in centrul preocuparilor batranii, copii, bolnavii si saracii. Cantinele pentru saraci si unitatile medicale au ajutat mii de persoane, in special saraci si bolnavi.
In anul 2005 prin Sectorul de Asistenta Sociala DIACONIA au fost oferite servicii de asistenta sociala unui numar de 25 554 persoane, iar prin Fundatia Solidaritate si Speranta a Mitropoliei au beneficiat de servicii specializate de asistenta sociala un numar de 4 822 persoane. Valoarea totala a activitatilor de asistenta sociala a fost de 723.220 RON (7.232.200.000 ROL). La aceasta suma se adauga suma de 2.477.475,25 RON (24.774.750.500 ROL) care reprezinta contributia Arhiepiscopiei Iasilor la colecta pentru ajutorarea sinistratilor din cursul anului 2005, pentru sinistratii din Asia, dar si din zonele Banat, Galati, Buzau, Bacau si Pascani. La acestea se adauga multe cheltuieli ale Centrului eparhial Iasi cu organizarea de noi spatii pentru servicii social-caritative in favoarea batranilor, copiilor si saracilor, mai ales la Casa „Diaconia” din Iasi, langa Biserica Sf. Sava.
Pentru intensificarea si organizarea mai adecvata a operei social-medicale din Arhiepiscopia Iasilor, in anul 2005, a fost infiintat Sectorul pentru activitati social-medicale.
Tot in anul 2005 au beneficiat de servicii medicale, cu reducere sau gratuitate, oferite de Centrul de Diagnostic si Tratament PROVIDENTA, de Dispensarul clinic Sf. Apostoli Petru si Pavel (triaj PROVIDENTA), de Cabinetul stomatologic Sf. Pantelimon din Iasi, de Cabinetul stomatologic Sf. Pantelimon din Dorohoi, de Cabinetul medical Sf. Cosma si Damian din Manastirea Agapia, precum si de cabinetele medicale din manastirile: Sihastria, Petru Voda si Varatec, un numar de 12 114 persoane, iar valoarea totala a activitatii medicale-caritabile a Arhiepiscopiei Iasilor in anul 2005 a fost de 131.859,24 RON (1.318.590.400 ROL).
De asemenea, trebuie mentionata si activitatea caritabila a Asociatiei Medicilor si Farmacistilor Ortodocsi Romani (AMFOR).
La toate acestea se adauga mari cheltuieli ale Centrului eparhial Iasi cu finalizarea lucrarilor la Centrul medical de conferinte PROVIDENTA – Iasi, foarte util pentru activitatile Mitropoliei.
Desi banii au fost putini, totusi a contat mult jertfelnicia sau daruirea de sine pe care au aratat-o multi clerici si laici, multi tineri si varstnici sensibili la suferinta altora si dornici de a aduce lumina si speranta, bucurie si mangaiere in sufletele celor intristati, devenind astfel pentru ei mainile iubirii lui Hristos.
Multumim in mod deosebit tuturor celor care ajuta Biserica noastra in lucrarea ei misionara.
Rugam pe Dumnezeu sa ne ajute sa continuam si sa intensificam lucrarea noastra pastorala si misionara, pentru a aduce in sufletele oamenilor si mai mult lumina si bucuria Evangheliei iubirii lui Hristos.