IPS Laurentiu Streza, Mitropolitul Ardealui, a acordat un interviu Agentiei Rompres in care a vorbit despre cea de-a III-a Mare Adunare Ecumenica care debuteaza marti la Sibiu, atat din punct de vedere al insemnatatii evenimentului, cat si al detaliilor organizatorice, interviu pe care vi-l prezentam mai jos.
– Cat de importanta este pentru Romania Marea Adunare Ecumenica ce va avea loc la Sibiu?
Este un mare eveniment, este un eveniment istoric, un asemenea eveniment nu a mai avut loc in Romania. Toate Bisericile din Europa isi trimit reprezentanti la Sibiu ca sa participe intai de toate la o adunare de rugaciune, pentru ca este o adunare a crestinilor, care va fi prefatata de o rugaciune de deschidere si in fiecare dimineata si fiecare seara, fiecare delegatie a Bisericilor va avea un spatiu rezervat pentru cult. Participantii pot sa aleaga sa mearga la ortodocsi, la catolici, la protestanti, la anglicani. Vor fi rugaciuni comune. Uvertura si incheierea se vor face in Piata Mare, iar daca ploua, in cort. Noi dorim ca toti sa participe la o rugaciune comuna. Avem dreptul sa ne rugam toti impreuna.
– Credinciosii se vor putea ruga impreuna cu preotii lor in orice biserica, indiferent de cult?
Da, toata lumea este invitata la rugaciunea comuna. Sunt trei etape pe care noi vrem sa le urmarim in evolutia apropierii dintre Biserici. A fost etapa conflictuala, chiar de conflict, unul impotriva altuia. Am ajuns acum la o etapa a dialogului, unul langa altul. Dialogul este temelia apropierii. Inceputul dialogului il face rugaciunea. Dialogul implica si probleme contradictorii care trebuie rezolvate. In momentul in care il pui pe Dumnezeu in fata si incepi o rugaciune cat de simpla comuna, in care fiecare isi exprima dorinta de unitate, fiecare este constient ca nu poate face singur ceva. Slujbele se vor oficia in limbile engleza, germana, franceza, rusa, romana.
– Adunarea Ecumenica are o tema care marcheaza o premiera in domeniu?
Rugaciunea comuna este o temelie, un inceput. Se trece apoi la tratarea unei teme. Pentru prima data, Bisericile din Europa si-au ales o tema teologica de tratare. In 1989 a fost o tema legata de pace, la a doua reuniune a fost o tema de reconciliere, acum este o tema pur teologica: ‘Lumina lui Hristos lumineaza tuturor’. Se poate observa deja o evolutie. Noi ortodocsii am propus o tema pe care au acceptat-o toti. Aceasta tema mai are zece subteme, ce vor fi tratate pe rand la Sibiu, cu contributia fiecarei confesiuni crestine din Europa.
– Adunarea Ecumenica si-a propus semnarea unei intelegeri intre toate Bisericile crestine din Europa?
Toate subtemele care vor fi dezbatute sunt preluate de comitetul de organizare. Toate vor aparea intr-un volum. Ce este cel mai important este declaratia comuna a reprezentantilor Bisericii, care se va consemna intr-un act comun si se va semna, prin dorinta lor de unitate. Este foarte important ca s-a trecut de la faza de conflict, la faza de dialog. Dar faza finala este unul pentru altul, aceasta este comuniunea. Eu as fi bucuros sa pot sa sper ca ajungem sa mai facem macar inca un pas, sa facem inter-comuniunea macar cu Bisericile care sunt foarte apropiate de noi din punct de vedere doctrinar si al practicii bisericesti.
– Credeti ca este posibil sa ajungem la o singura Biserica unita?
Dumnezeu va putea randui toate lucrurile acestea. Nu suntem nici pesimisti, nu excludem, dar nu suntem nici naivi sau idealisti fara nici un fel de motivatie, stiind ca intre unele Biserici exista unele diferente imense. Stim ca exista unele Biserici foarte apropiate si Bisericile acestea trebuie sa faca ele intai un pas. Unitatea la care noi nazuim, la care visam, nu va fi o uniformitate, ci o unitate in diversitate. Daca se pastreaza sau se redescopera filoanele de baza ale credintei crestine, daca noi ajungem la credinta primara, vedem dezvoltarea noastra pe parcurs, care a ajuns la o extrema sau la alta.
– Cum credeti ca va recepta credinciosul de rand aceasta Mare Adunare Ecumenica, indiferent de etnie sau religie?
Eu cred ca alegerea Sibiului a fost facuta pe o realitate. Sibienii au stiut sa convietuiasca de secole impreuna. Credinciosii nostri vor recepta aceasta Adunare ca pe un eveniment spiritual, de mare bucurie, de mare prestigiu pentru Ortodoxie, pentru ca avem ocazia sa le prezentam tuturor imensul tezaur al Ortodoxiei. Valorile noastre, slujbele noastre nu sunt inchise de restul lumii. Noi am programat doua slujbe speciale, in data de 8 septembrie, de sarbatoarea Maicii Domnului, in toate bisericile ortodoxe se va face liturghie de dimineata de la 08.00 si pana la 11.00. Dupa 11.00 se va continua cu celelalte manifestari. Liturghia ortodoxa o vom face si in Catedrala si in cortul cultural. Iar duminica, pe 9 septembrie, vom face si in Catedrala si in Sala Transilvania. Mai avem o Vecernie ortodoxa in Catedrala, cu o deschidere spre ceilalti, o Vecernie mai redusa, facuta dupa o schema anume. La ea vom adauga si randuiala Litiei, vom imparti niste chifle speciale si celor care participa. Daca nu avem posibilitatea sa ii primim la impartasanie, cel putin facem o comuniune prin painea pe care o mancam cu totii impreuna din dorinta de unitate.
– Adunarea Ecumenica va fi influentata de evenimentul ce va urma, alegerea noului Patriarh al Romaniei?
Mitropolitul Daniel este cel care a fost delegat pentru acest eveniment important de la Sibiu, el fiind Patriarhul nostru interimar. Ne-am fi bucurat daca la Sibiu ar mai fi putut fi prezent si Patriarhul Teoctist, care a fost o mare personalitate a Bisericii noastre. La Sibiu se va pastra un moment de reculegere si de cinstire pentru Patriarhul Teoctist. Am trecut perioada de 40 de zile, care este perioada de doliu pentru Patriarhul Teoctist. Alegerea noului Patriarh nu va influenta Adunarea Ecumenica. Aceasta alegere e mult mai usoara acum, decat atunci cand m-au ales pe mine. Pentru ca de la nominalizare si pana la alegere a durat doua sau trei saptamani in cazul meu. Am fost in focuri si batjocuri. Dimineata va fi nominalizat sau vor fi nominalizati, dupa-amiaza se voteaza noul Patriarh.
– De ce credeti ca vin oamenii politici la Adunarea Ecumenica Europeana?
In primul rand organizatorii au vrut sa ii cinsteasca pe cei care i-au ajutat, acesta fiind primul motiv. Politicienii participand sporesc prestigiul, sporesc aria la una sociala. Ei nu intervin insa politic. Va veni presedintele tarii, nu vine politic, si premierul vine, dar nu vine politic. In Sibiu, sub inaltul patronaj al presedintiei se desfasoara toate manifestarile mari din Capitala Culturala Europeana. Premierul vine pentru ca el a ajutat direct, a contribuit financiar, este seful guvernului. Cei doi sunt cele doua personalitati cele mai importante din Romania. Sunt doua laturi: cea a recunostintei si cea a prestigiului pe care il ofera. Nu sunt doar probleme teologice, ci si probleme sociale care sunt dezbatute in subtemele acestei conferinte.
– De cati bani a fost nevoie pentru organizarea acestei Mari Adunari Ecumenice?
Vor fi peste 3.000 de participanti, iar Bisericile au contribuit cu cate 80 de euro pentru fiecare delegat. Organizatorii au un buget general de la Geneva. Statul roman ne-a acordat 200.000 de euro pentru ortodocsi si alti 200.000 de euro pentru catolici, acesti 400.000 de euro s-au cheltuit doar pentru cazare. Toate celelalte cheltuieli vor fi suportate de catre Geneva.