Biserica Ortodoxă îl sărbătorește la data de 30 noiembrie, pe Sfântul Apostol Andrei, Ocrotitorul României. El este cunoscut ca primul ucenic al Mântuitorului Iisus Hristos și fratele Sfântului Apostol Petru. Despre Sfântul Andrei se știe că a propovăduit Evanghelia în Sciția Minor, Dobrogea de astăzi.
Mai multe informații despre viața Sfântului a oferit pentru Radio TRINITAS, părintele conferențiar Daniel Benga, prodecanul Facultății de Teologie Ortodoxă „Justinian Patriarhul” din Capitală: „Sfântul Apostol Andrei era originar din Betsaida, era pescar și îl avea ca frate pe Sfântul Apostol Petru. Andrei, împreună cu un alt ucenic, încă de tineri au devenit ucenici ai Sfântului Ioan Botezătorul. Sfântul Ioan Botezătorul atunci când L-a văzut pe Mântuitorul le-a spus ucenicilor lui ‘Iată Mielul lui Dumnezeu Care ridică păcatul lumii’. Și Sfântul Ioan i-a trimis pe ucenici să-L urmeze pe Mântuitorul Hristos. Acest lucru îl aflăm cu toții din Evanghelia după Ioan și anume că Sfântul Apostol Andrei L-a urmat imediat pe Hristos, L-a întrebat unde merge și unde locuiește. După aceea a fost câștigat cu totul de Domnul Iisus Hristos. Sfântul Apostol Andrei se întoarce acasă și îl cheamă și pe Petru împreună cu el și îi vestește lui Petru spunând ‘L-am descoperit pe Mesia'”.
După Tradiția Bisericii, Sfântul Apostol Andrei a primit moarte martirică acum 1950 de ani la Patras, în Grecia, fiind răstignit pe o cruce în forma literei X.
„A dorit să treacă la cele veșnice răstignit fiind pe o Cruce în formă de X din smerenie. A socotit că nu este vrednic să se asemene Mântuitorului Hristos. De aceea, el a preferat să fie răstignit pe o Cruce în formă de X. Prin jertfa sa a dat un sens nou acelei Cruci în formă de X, stropindu-o cu sângele său martiric și arătând că atunci când e vorba de dragoste nețărmuită un obiect poate fi sfințit.”, a spus părintele Alin Cuza de la Sectorul social-filantropic al Arhiepiscopiei Timișoarei, după cum ne informează TRINITAS TV.
Sfântul Apostol Andrei a fost înscris în Calendarul ortodox cu cruce roșie încă din 1995. În anul 1996, la inițiativa și purtarea de grijă a Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, pe atunci Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, a fost adusă la Iași, de la Catedrala mitropolitană din Patras (Grecia), racla cu capul Sfântului Apostol Andrei. Moaștele Sfântului Andrei au fost așezate pentru câteva zile lângă moaștele Sfintei Cuvioase Parascheva, la Catedrala mitropolitană din Iași. La un an de zile după aducerea Sfintelor Moaște, în 1997, Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române l-a proclamat Ocrotitorul României. Același for de conducere al Bisericii a decis ca ziua de prăznuire a sfântului, 30 noiembrie, să fie proclamată Sărbătoare Națională Bisericească.
Ce a stat la baza hotărârii, aflăm de la părintele consilier patriarhal Constantin Stoica, purtătorul de cuvânt al Patriarhiei Române: „Această hotărâre trebuie văzută în strânsă legătură cu ziua de 1 decembrie, zi care a fost stabilită ca Zi Națională a României după decembrie 1989. Dacă pe 30 noiembrie, noi, românii, sărbătorim practic unitatea noastră spirituală, deoarece, așa cum știm cu toții, într-o parte din teritoriul de astăzi al României, mai precis în zona Dobrogei, a predicat Sfântul Apostol Andrei, cel întâi chemat, fratele Sfântului Apostol Petru, și astfel creștinismul românesc este de origine apostolică. A doua zi, pe 1 decembrie, sărbătorim unitatea noastră națională într-un singur stat național unitar”.
În țara noastră, numele Sfântului Apostol Andrei și derivatele sale sunt purtate de aproximativ 600 000 de români.