Manastirea Varatec se afla in sarbatoare
Praznicul Adormirii Maicii Domnului este hramul Manastirii Varatec, din judetul Neamt. Manastirea Varatec dateaza din anul 1785 si a fost ctitorita de fiica unui preot din Iasi, calugarita sub numele de Olimpiada. Biserica actuala a manastirii a fost ridicata intre anii 1808 – 1812. Maica Iosefina, stareta manastirii, ne-a spus ca ‘la scurt timp dupa infiintare, prima bisericuta din lemn construita a devenit neincapatoare, adunandu-se un numar mare de vietuitoare, incat au fost nevoite sa construiasca o alta biserica. Lucrarile au inceput in anul 1808 si s-au terminat in anul 1812. Sub aspect arhitectonic, biserica prezinta combinatia stilului brancovenesc construita din piatra de rau si caramida, avand deasupra doua turle de zid cu acoperisul in forma de clopot. In cadrul Manastirii Varatec mai exista doua biserici si un paraclis cu hramul ‘Sf. Nicolae’, care se afla in turnul clopotnita’. De asemenea, maica stareta ne-a subliniat si activitatea filantropica a monahiilor acestui sfant lacas: ‘Fiind o oaza de pace si liniste, de intarire sufleteasca si trupeasca a multor pelerini si oameni de cultura, Manastirea Varatec a constituit mereu un punct de atractie pentru iubitorii de frumos, liniste si rugaciune. Ea a fost gaza unor numeroase intalniri cu caracter cultural, educativ si duhovnicesc, a fost gazda a numeroase intalniri bisericesti’. Cu binecuvantarea IPS Daniel, Mitropolitul Moldovei si Bucovinei si Loctiitor de Patriarh al Bisericii Ortodoxe Romane, slujba Sfintei Liturghii de la Manastirea Varatec a fost oficiata astazi de catre PS Ioachim Bacauanul, arhiereu vicar al Episcopiei Romanului.
Biserica ‘Adormirea Maicii Domnului’ din Tg. Neamt isi sarbatoreste hramul
Sfantul lacas a fost construit la sfarsitul secolului trecut, dupa planurile unui arhitect austriac, cu contributia credinciosilor parohiei. Hramul acestei biserici este sarbatorit in fiecare an intr-un mod specific, avand in vedere ca Maica Domnului este ocrotitoarea orasului Targu Neamt. Prin ce se deosebeste aceasta biserica ne-a spus pr. Ioan Mihoc, director al Seminarului Teologic Liceal Ortodox ‘Veniamin Costachi’ de la Manastirea Neamt: ‘Una dintre bisericile noastre, ale romanilor si ale moldovenilor, o biserica care este asezata in centrul orasului Tg. Neamt, cu foarte mare impact in viata bisericeasca a credinciosilor din zona. Este considerata a fi un fel de Catedrala a orasului Tg. Neamt, pentru ca este putin mai mare decat celelalte biserici din Tg. Neamt, ca are o pictura foarte frumoasa, dar nu istorica, ci este mai nou realizata, fiind o biserica inchinata Adormirii Maicii Domnului. Lumea din zona are multa evlavie si multa nadejde in ajutorul Maicii Domnului, iar orasul Tg. Neamt este inchinat Maicii Domnului’.
Manastirea Bistrita, judetul Neamt, isi cinsteste ocrotitoarea
Manastirea Bistrita cu hramul ‘Adormirea Maicii Domnului’, din judetul Neamt, isi sarbatoreste astazi hramul. Aceasta veche ctitorie incarcata de istorie ramane una dintre cele mai mari manastiri de la noi din tara. Monahul Vincentiu, ghidul Manastirii Bistrita, ne-a spus ca ‘inceputurile sale merg in timpul domniei Voievodului Petru I Musat, atunci cand doi ucenici ai Sf. Nicodim de la Tismana, monahul Leontie si ieromonahul Pafnutie, construiesc aici un schit de lemn. Adevaratul ctitor al Manastirii Bistrita a fost Voievodul Alexandru cel Bun. Acesta, in anul 1402, a construit aici o biserica de piatra, o clopotnita si o casa domneasca, impreuna cu doua corpuri de chilii pentru calugari. In 1407, Voievodul Alexandru cel Bun primeste un dar de la imparatul Manuel II Paleologul al Bizantului si a imparatesei Irina, si anume icoana facatoare de minuni a Sf. Ana. Icoana, care dateaza din secolul al XII-lea, a facut parte din odoarele curtii bizantine. Manastirea devine necropola domneasca, sotia Voievodului Alexandru cel Bun fiind inmormantata aici, in 1418, iar la 1 ianuarie 1432, decedand si Voievodul Alexandru cel Bun, si el a fost inmormantat alaturi de sotia sa. Tot in biserica Manastirii Bistrita se afla inmormantat si primul mitropolit al Moldovei, Iosif I Musat, precum si doi fii ai Voievodului Alexandru cel Bun, iar mai tarziu vor fi inmormantati si fiii lui Stefan cel Mare, precum si sotia voievodului Stefan Lacusta. Stefan cel Mare si Sfant a fost cel de-al doilea ctitor al Manastirii Bistrita. El construieste turnul clopotnita, cu un paraclis la etaj inchinat Sf. Ioan cel Nou de la Suceava, si tot el daruieste manastirii doua clopote’.
Biserica ‘Adormirea Maicii Domnului’ din cartierul iesean Galata isi sarbatoreste hramul
Lucrarile de constructie a acestui sfant lacas au inceput in anul 1990, in prezent aflandu-se in stadiul de finalizare. Parintele Mircea Stoleru, parohul bisericii, ne-a oferit mai multe detalii: ‘Biserica, in acest moment, este intr-un stadiu fizic destul de avansat, este terminata la rosu, chiar zilele acestea s-a lucrat intens la turnurile din partea de vest, exprimand silueta dragostei credinciosilor care au donat cu multa dragoste pentru zidirea bisericii’. Parohia ‘Adormirea Maicii Domnului’ din cartierul iesean Galata este cunoscuta prin numeroasele activitati social-culturale. Lunar, au loc conferinte la care participa tineri din municipiu, iar la fiecare sfarsit de saptamana se acorda o masa calda persoanelor nevoiase. ‘Lunar, noi organizam conferinte si punem teme de mare actualitate, raspunzand in felul acesta framantarilor credinciosilor. Avem activitate cu tinerii, cu studentii, avem o asociatie parohiala a studentilor, care este ca un copil al ASCOR. Avem o activitate permanenta prin care atragem tinerii la biserica, prin care raspundem si intrebarilor lor, fiind si o modalitate prin care putem sa mai atragem si alti tineri. De asemenea, sambata se face o masa pentru cei saraci, pentru bolnavi, pentru cei care pot sa vina la biserica sa manance, in jur de 150-200, dar mai avem si cativa bolnavi carora li se duce hrana acasa’, a adaugat pr. Mircea Stoleriu.
Biserica Barnovschi din municipiul Iasi se afla in sarbatoare
Sfantul lacas este ctitorit de catre domnitorul Miron Barnovschi, care a domnit intre anii 1626-1629. Aici a functionat si o scoala pentru fiii de domn si copiii marilor boieri din Moldova. Mai multe amanunte despre Biserica Barnovschi am aflat de la parintele paroh Dumitru Nichifor: ‘Biserica Barnovschi este situata topografic in centrul civic al Iasului, fiind ctitoria domnitorului Miron Barnovschi, care a domnit intre 1626 – 1629. Nici un domnitor intru asa scurta domnie n-a ctitorit atatea biserici cate a ctitorit domnitorul Miron Barnovschi. Biserica a fost zidita in 1627, iar pentru o vreme a fost resedinta a patriarhilor din Orient care erau prin trecere in Moldova. Era si un puternic centru de cultura, avand si o scoala la vremea aceea la care studiau toti fiii de domni. Arhitectura de astazi a bisericii nu este cea de la inceput, suferind multe modificari, s-a marit naosul, acum avand si un pridvor deschis’. De asemenea, parintele paroh ne-a spus si ce obiecte de patrimoniu se mai pastreaza la Biserica Barnovschi: ‘Avem o catapeteasma de valoare cu un numar de 40 de icoane care sunt pe lista monumentelor istorice, noi avand fise speciale pentru toate obiectele de valoare, avem un epitaf de pe timpul lui Barnovschi, facut din catifea cu fir de aur, dar care se afla la Ministerul Culturii, la Muzeul National. Mai avem un epitaf cusut cu fir de argint, pe care l-am avut intr-o expozitie la Palatul Culturii. In rest, sunt obiecte din argint, din metal comun suflate in aur, o Evanghelie in chirilica, lingurite etc’.
Biserica Vulpe din Iasi isi sarbatoreste hramul
Sfantul lacas a fost ridicat pe locul unei alte biserici construita in anul 1632 de catre breasla blanarilor. ‘Biserica Adormirea Maicii Domnului Vulpe, are doua hramuri: primul hram este Adormirea Maicii Domnului, iar al doilea hram este Sf. Antonie cel Mare. Biserica veche din lemn a fost construita la 1732, de catre breasla blanarilor, dar o alta traditie spune ca pe locul bisericii de astazi, un vanator a urmarit foarte mult o vulpe si ar fi promis ca pe locul unde o va prinde va ridica o biserica. Biserica veche de lemn a ars la 1832, cand a fost un incendiu puternic in Iasi, fiind refacuta de catre Teodor Gurada, iar dupa o perioada de 10 ani, ea ar fi ars din nou si ar fi fost restaurata de catre vornicul Antonie Cobalcescu’, ne-a mentionat parintele Mihail Grigoras, parohul acestei biserici.
Manastirea Zosin, judetul Botosani, poarta hramul Adormirii Maicii Domnului
Manastirea Zosin din judetul Botosani, care poarta hramul Adormirii Maicii Domnului este imbracata astazi in straie de sarbatoare. Manastirea este o ctitorie construita si sfintita la 1 august 1779, in timpul domnitorului Constantin Moruzi. Mai multe amanunte despre istoricul acestei manastiri am aflat de la ieromonahul Teodosie, staret al acestei manastiri: ‘Manastirea Zosin este o ctitorie boiereasca, construita si sfintita la 1 august 1779, in timpul domnitorului Constantin Moruzi. Este o manastire de dimensiuni mici, este de calugari, insa in anul 1959 a fost inchisa, fiind redeschisa in anul 1990 cu binecuvantarea IPS Parinte Mitropolit Daniel. Avem doua biserici: una veche si una noua, construita dupa 1990, insa de dimensiuni mici, ea fiind neincapatoare. Din aceasta cauza, anul trecut ne-am aprovizionat cu materiale necesare pentru o noua biserica, iar anul acesta am trecut la construirea bisericii, incat s-a turnat temelia cu ajutorul bunului Dumnezeu’.
Biserica ‘Adormirea Maicii Domnului’ din Piatra Neamt isi cinsteste ocrotitoarea
Sfantul lacas a fost ridicat din lemn la jumatatea secolului al XVIII-lea. Parintele Stefan Diac, parohul bisericii, ne-a spus ca ‘aceasta biserica este construita din lemn, in anul 1776. Pe usa veche a bisericii, care se mai pastreaza, se afla urmatoarea inscriptie: ‘Aceasta biserica a fost facuta prin silinta si cheltuiala lui Ioil, egumen de Bisericani. 1776. IIS HR NI KA’. De asemenea, parintele Stefan Diac ne-a vorbit si despre valorile de patrimoniu pastrate la Biserica ‘Adormirea Maicii Domnului’ din Piatra Neamt: ‘Catapeteasma initiala a bisericii a fost lucrata din lemn de tei si stejar, de rara valoare artistica si istorica, pastrandu-se astazi la Muzeul Manastirii Varatec. Obiecte de valoare istorica si artistica sunt si doua icoane ale Mantuitorului si a Maicii Domnului, frumos pictate, inca de la constructia bisericii’.