In curand va fi posibila consultarea pe internet a arhivei secrete a Vaticanului, cel mai important centru istoric de cercetare al lumii, anunta www.arcb.ro (site-ul Arhiepiscopiei Romano-Catolice de Bucuresti). Prin intermediul sectiunii Focus a paginii web a Vaticanului, cei interesati vor putea ‘calatori’ prin sutele de sali, printre fresce si documente. Datorita noii tehnologii, va fi posibila observarea pergamentului scrisorii autograf a lui Michelangelo Buonarroti catre episcopul de Cesena (ianuarie 1550), a actelor procesului impotriva lui Galileo Galilei (1616-1633). ‘Patrimoniul documentar al arhivei secrete a Vaticanului este foarte important pentru studiul istoriei, fie datorita documentelor care se refera in general la istoria civilizatiei crestine medievale si pana in timpurile noastre, fie datorita documentelor referitoare la istoria Bisericii din diverse tari’, am aflat din aceeasi sursa. Astazi, arhivele secrete ale Vaticanului pastreaza 630 de fonduri arhivistice diverse, reprezentand 85 de km lineari de documente si cuprinzand o perioada cronologica de mai bine de 800 de ani de istorie. Documentul cel mai vechi dateaza din secolul al VIII-lea, existand, in acelasi timp, o documentatie continua incepand cu anul 1198.
Factbox: Îmbătrânirea demografică în România
Sociologii şi demografii definesc îmbătrânirea demografică drept creşterea ponderii persoanelor vârstnice – de peste 65 de ani – în cadrul efectivului total al populaţiei studiate, în detrimentul celorlalte categorii de vârstă – tinerii şi adulţii,…
Filantropia Ortodoxă Huși: Campania „Împreună aducem Lumină în suflete!” a ajuns în Protopopiatul Vaslui
Angajații și voluntarii Asociației „Filantropia Ortodoxă” din Huși au pornit luni spre comunitățile selectate pentru a 3-a ediție a proiectului intitulat „Împreună aducem Lumină în suflete!”. Proiectul filantropic „Împreună aducem Lumină în suflete!” este dedicat…
Votează „Tărâmul Sfinților, Botoșani” ca destinația anului 2023
Județul Botoșani a intrat în cea mai importantă competiție de promovare a turismului intern, „Destinația Anului 2023”, la categoria „Tărâmuri cu istorie și tradiție”. Sesiunea de vot se va încheia pe 7 aprilie. Județul este…
Muzeul Satului: Parohia Apărătorii Patriei II organizează un atelier de încondeiat ouă
Parohia Apărătorii Patriei II „Sfântul Ambrozie” din București desfășoară duminică „Atelierul de încondeiat ouă” în incinta Muzeului Național al Satului „Dimitrie Gusti”. Prin acest proiect se urmărește cultivarea în rândul copiilor, a tinerilor și a…
De Ziua Academiei Române, Ioan-Aurel Pop a evocat vitregiile prin care a trecut instituția în timpul comunismului
„Academia Română a cunoscut, asemenea tuturor instituţiilor de cultură ale ţării, vitregiile regimului comunist totalitar, ale cărui ingerinţe s-au făcut simţite pe deplin”, a amintit marți Acad. Ioan-Aurel Pop, la aniversarea a 157 de ani…