Aşezământul monahal de la Orşova îşi va sărbători hramul de Adormirea Sfintei Ana

În ziua sărbătorii Adormirea Sfintei Ana, mama Preasfintei Născătoare de Dumnezeu, miercuri, 25 iulie, aşezământul monahal din Orşova îşi va sărbători hramul.

Potrivit site-ului oficial al Eparhiei Severinului şi Strehaiei, cu acest prile Liturghia va fi oficiată de Preasfinţitul Părinte Nicodim împreună cu mai mulţi arhierei ai Bisericii Ortodoxe Române.

Mănăstirea Sfânta Ana a fost ctitorită de cunoscutul ziarist din anii interbelici Pamfil Şeicaru, care a luptat, în calitate de tânăr sublocotenent al Regimentului 17 Infanterie, în primul Război Mondial.

Ceea ce l-a determinat să ridice un așezământ destinat viețuirii de obște este o întâmplare petrecută în anii războiului, care l-a marcat profund. În toamna anului 1916, chiar pe Dealul Moşului unde se află mănăstirea, ziaristul a fost acoperit cu pământ, alături de camaradul său de arme, Petre Găvănescu, de explozia unui obuz.

Amândoi au scăpat cu viaţă, iar Şeicaru a făgăduit să ridice în acel loc, atunci când va avea posibilitaţi materiale, o mănăstire, în semn de mulţumire lui Dumnezeu, dar şi „în memoria tuturor eroilor care au căzut pentru o Românie Mare”, după cum nota el însuşi în actul de donaţie a mănăstirii către Mitropolia Olteniei.

Aşezământul monahal a fost construit între 1936 şi 1939, perioadă în care Şeicaru era director al ziarului „Curentul” şi deputat în Parlamentul României. În timpul regimului comunist, chiliile au fost transformate în locuri de cazare, în incinta actualului aşezământ funcţionând o discotecă şi un restaurant.

În anul 1990, Mănăstirea Sfânta Ana a fost preluată de proprietarul de drept şi a fost redată cultului divin public.

Astfel, abia în decembrie 1990, mănăstirea a fost sfinţită de Episcopul Damaschin Severineanul, vicar al Mitropoliei Olteniei.

În anul 1995 a fost deschis muzeul mănăstirii dedicat ctitorului său, Pamfil Şeicaru, iar în 1996 a fost finalizată construcţia clopotniţei.

Foto credit: Ziarul Lumina

Comentarii Facebook


Știri recente