In contextul Nasterii Mantuitorului nostru Iisus Hristos, regele Irod a poruncit sa-i ucida pe toti pruncii cu varsta de pana la 2 ani, pentru a-L ucide pe Pruncul Iisus. Conform traditiei au fost ucisi 14.000 de prunci, aratandu-se astfel cat de mare a fost cruzimea regelui Iudeii. Despre semnificatiile pomenirii pruncilor ucisi de catre regele Irod ne-a vorbit parintele Mihai Vizitiu, Consilier pe probleme de invatamant al Arhiepiscopiei Iasilor: ‘Evanghelistul, prin mentionarea acestei cifre a dorit sa arate tocmai faptul ca Irod a dorit cu orice pret sa nu scape nici un prunc care ar fi putut pune tronul in pericol. De aceea, cifra, chiar daca este exagerata, exprima de fapt o realitate care se leaga de persoana lui Irod. Indiferent cati ar fi fost pruncii, tot ar fi fost trecuti prin ascutisul sabiei, pentru ca Pruncul Iisus sa nu scape. Asadar, sarbatoarea face pomenirea tuturor acelora care, iata, au devenit, intr-un fel, martiri fara voia lor, martiri prunci pentru Pruncul care S-a nascut in ieslea Betleemului. Sarbatoarea aminteste de ei tocmai pentru ca sa ne arate ca istoria a fost cruda si cu cele mai nevinovate fiinte si, desigur, aceasta cruzime au dat-o intotdeauna oamenii, nu Dumnezeu. Copiii sunt darul lui Dumnezeu si amintirea pomenirii lor trebuie sa o intelegem si ca pe un indemn al Bisericii de a pretui acest dar pe care Dumnezeu l-a dat oamenilor, pruncii, si de a-i proteja in acelasi timp’.
Factbox: Îmbătrânirea demografică în România
Sociologii şi demografii definesc îmbătrânirea demografică drept creşterea ponderii persoanelor vârstnice – de peste 65 de ani – în cadrul efectivului total al populaţiei studiate, în detrimentul celorlalte categorii de vârstă – tinerii şi adulţii,…
Filantropia Ortodoxă Huși: Campania „Împreună aducem Lumină în suflete!” a ajuns în Protopopiatul Vaslui
Angajații și voluntarii Asociației „Filantropia Ortodoxă” din Huși au pornit luni spre comunitățile selectate pentru a 3-a ediție a proiectului intitulat „Împreună aducem Lumină în suflete!”. Proiectul filantropic „Împreună aducem Lumină în suflete!” este dedicat…
Votează „Tărâmul Sfinților, Botoșani” ca destinația anului 2023
Județul Botoșani a intrat în cea mai importantă competiție de promovare a turismului intern, „Destinația Anului 2023”, la categoria „Tărâmuri cu istorie și tradiție”. Sesiunea de vot se va încheia pe 7 aprilie. Județul este…
Muzeul Satului: Parohia Apărătorii Patriei II organizează un atelier de încondeiat ouă
Parohia Apărătorii Patriei II „Sfântul Ambrozie” din București desfășoară duminică „Atelierul de încondeiat ouă” în incinta Muzeului Național al Satului „Dimitrie Gusti”. Prin acest proiect se urmărește cultivarea în rândul copiilor, a tinerilor și a…
De Ziua Academiei Române, Ioan-Aurel Pop a evocat vitregiile prin care a trecut instituția în timpul comunismului
„Academia Română a cunoscut, asemenea tuturor instituţiilor de cultură ale ţării, vitregiile regimului comunist totalitar, ale cărui ingerinţe s-au făcut simţite pe deplin”, a amintit marți Acad. Ioan-Aurel Pop, la aniversarea a 157 de ani…