Biserica crestin ortodoxa Boiana, situata intr-o suburbie a Sofiei si facand parte din patrimoniul UNESCO datorita frescelor sale medievale, a fost redeschisa pentru vizitatori in data de 4 decembrie, dupa o restaurare care a durat 52 de ani. Frescele, printre care unele datand din 1259, ‚constituie una dintre cele mai importante colectii de pictura medievala’, potrivit unei liste a UNESCO, pe care Biserica Boiana a fost inclusa in 1979. ‚Chiar daca sunt supuse inca canoanelor bizantine, aceste fresce degaja o libertate, un realism, o armonie a proportiilor, o viata si o caldura care anunta deja Renasterea italiana’, se subliniaza in expertizele UNESCO. Cea mai veche parte a bisericii, cea a Sfantului Nicolai, a fost construita la poalele Muntelui Vitosa, la sfarsitul secolului al X-lea – inceputul secolului al XI-lea. In secolul al XIII-lea, la aceasta parte a fost adaugata o alta biserica, dedicata Sfantului Pantelimon, la cererea gestionarului regional Koloian. In timpul dominatiei otomane, biserica fusese lasata in paragina si abia in 1845, o a treia constructie a fost adaugata la fatada de vest a bisericii lui Kaloian. Biserica a fost dotata recent cu un sistem de climatizare care mentine o temperatura de 17-18 grade, iluminatul nu emana caldura, iar vizitatorii nu au voie sa ramana in interior decat un sfert de ora.
Factbox: Îmbătrânirea demografică în România
Sociologii şi demografii definesc îmbătrânirea demografică drept creşterea ponderii persoanelor vârstnice – de peste 65 de ani – în cadrul efectivului total al populaţiei studiate, în detrimentul celorlalte categorii de vârstă – tinerii şi adulţii,…
Filantropia Ortodoxă Huși: Campania „Împreună aducem Lumină în suflete!” a ajuns în Protopopiatul Vaslui
Angajații și voluntarii Asociației „Filantropia Ortodoxă” din Huși au pornit luni spre comunitățile selectate pentru a 3-a ediție a proiectului intitulat „Împreună aducem Lumină în suflete!”. Proiectul filantropic „Împreună aducem Lumină în suflete!” este dedicat…
Votează „Tărâmul Sfinților, Botoșani” ca destinația anului 2023
Județul Botoșani a intrat în cea mai importantă competiție de promovare a turismului intern, „Destinația Anului 2023”, la categoria „Tărâmuri cu istorie și tradiție”. Sesiunea de vot se va încheia pe 7 aprilie. Județul este…
Muzeul Satului: Parohia Apărătorii Patriei II organizează un atelier de încondeiat ouă
Parohia Apărătorii Patriei II „Sfântul Ambrozie” din București desfășoară duminică „Atelierul de încondeiat ouă” în incinta Muzeului Național al Satului „Dimitrie Gusti”. Prin acest proiect se urmărește cultivarea în rândul copiilor, a tinerilor și a…
De Ziua Academiei Române, Ioan-Aurel Pop a evocat vitregiile prin care a trecut instituția în timpul comunismului
„Academia Română a cunoscut, asemenea tuturor instituţiilor de cultură ale ţării, vitregiile regimului comunist totalitar, ale cărui ingerinţe s-au făcut simţite pe deplin”, a amintit marți Acad. Ioan-Aurel Pop, la aniversarea a 157 de ani…