Biserica Ortodoxa Bulgara va primi particele din moastele Sf. Dimitrie cel Nou din Basarabi

Fragmente din moastele Sfantului Dimitrie cel Nou, care se pastreaza in Catedrala patriarhala din Bucuresti vor fi oferite in dar Bisericii Ortodoxe Bulgare. Cu binecuvantarea PF Parinte Patriarh Teoctist, o delegatie a Arhiepiscopiei Bucurestilor, condusa de catre PS Episcop vicar Varsanufie Prahoveanul, a plecat astazi spre Ruse, pentru a oferi in dar IPS Mitropolit Neofit de Ruse pentru clerul si credinciosii Bisericii Ortodoxe Bulgare o icoana cu particele din sfintele moaste ale Cuviosului Parinte Dimitrie cel Nou, Ocrotitorul Bucurestilor. Icoana si sfintele moaste vor fi asezate in cadrul unei slujbe de priveghere in biserica Manastirii Basarabov, locul de sihastrie a sfantului. Maine, in ziua de praznuire, IPS Mitropolit Neofit de Ruse si PS Varsanufie Prahoveanul, Episcop vicar al Arhiepiscopiei Bucurestilor, vor oficia Sf. Liturghie la Manastirea Basarabov. La sfarsitul Sfintei Liturghii oficiate astazi la Catedrala patriarhala, PF Parinte Patriarh Teoctist a subliniat insemnatatea daruirii acestor sfinte moaste Bisericii Ortodoxe Bulgare: ‘Sfintii au darul de a fi prezenti oriunde noi ii chemam. In clipa aceasta Cuviosul Dimitrie ca si Sf. Mare Mucenic Dimitrie e prezent pe tot globul pamantesc, acolo unde credinciosii se roaga si ii invoca in rugaciunile lor, tot asa si moastele lor indumnezeite au aceeasi putere de a mangaia si de a tamadui, fie ca este trupul intreg cum il avem noi pe Sf. Cuv. Dimitrie, dar care a trait si s-a sfintit in sudul Dunarii, pe Valea Lomului, asa doresc fratii nostri, credinciosi ortodocsi de acolo, sa aiba o particica din moastele Sf. Cuv. Dimitrie’.

Intre Bisericca Ortodoxa Romana si Biserica Ortodoxa a Bulgariei exista stranse relatii de colaborare si prietenie, care dateaza de mai multe veacuri. Despre acest aspect ne-a vorbit PS Varsanufie Prahoveanul, Episcop vicar al Arhiepiscopiei Bucurestilor: ‘Intre cele doua Biserici exista o stransa colaborare si prietenie de mai multe veacuri, Patriarhia Romana si Biserica romaneasca de-a lungul timpului s-a implicat activ in viata bisericeasca, de sud de Dunare. Astfel, primul abecedar al bulgarilor a fost tiparit la Brasov si, de asemenea, ierarhi ai Bisericii Ortodoxe Bulagre, atunci cand erau prigoniti de turci veneau si se asezau aici, si este cunoscut ca mitropolitul Sofronie care a fost primit de mitropolitul Dositei Filiti, aici in Tara Romaneasca unde vremea in care a vietuit in Tara Romaneasca a facut peste 300 de hirotoniri, el fiind cel care l-a hirotonit in preot pe Sf. Calinic de la Cernica’.

Comentarii Facebook


Știri recente

Factbox: Îmbătrânirea demografică în România

Sociologii şi demografii definesc îmbătrânirea demografică drept creşterea ponderii persoanelor vârstnice – de peste 65 de ani – în cadrul efectivului total al populaţiei studiate, în detrimentul celorlalte categorii de vârstă – tinerii şi adulţii,…