Biserica Ortodoxa il praznuieste astazi pe Sf. Ap. Andrei, apostolul romanilor

Primul dintre ucenicii Mantuitorului chemati la apostolat, alaturi de Sf. Ioan Evanghelistul, Sf. Ap. Andrei este originar din Betsaida Galileii si este fratele Sf. Ap. Petru. Sf. Ap. Andrei l-a insotit pe Mantuitorul Iisus Hristos pe parcursul activitatii Sale pamantesti fiind martor la minunile pe care le-a savarsit. De asemenea, Sf. Ap. Andrei a fost martor la aratarile de dupa Invierea Domnului si Inaltarea Sa la Cer. Despre viata Sfantului Andrei si despre importanta cinstirii lui ne-a vorbit PS Petroniu Salajanul, Arhiereu vicar al Episcopiei Oradei: ‘Sf. Andrei a fost ucenicul Sf. Ioan Botezatorul, iar atunci cand acesta i L-a aratat pe Domnul Hristos si a zis ca El este Mielul lui Dumnezeu, Care ridica pacatele lumii, a urmat Mantuitorului, fiind cel dintai apostol. El a dus apoi pe fratele sau, Petru, la Domnul. Acest episod este relatat in Sf. Evanghelie dupa Ioan. Andrei i-a zis lui Simon, fratele sau, ‘am gasit pe Mesia’, si l-a dus la Iisus. Iisus, privind la el, i-a zis: ‘Tu esti Simon, fiul lui Iona. Tu te vei numi Chefa’. Dupa Inaltarea Domnului cu trupul la cer si pogorarea Sf. Duh, Sfantului Andrei i-a revenit misiunea de a raspandi invatatura Domnului Hristos in Bitinia, Bizantia, Tracia, Macedonia, in tinuturile din jurul Marii Negre pana in Schytia Minor, Dobrogea de astazi, si in Crimeea. Sf. Andrei, fiind cel dintai chemat, si-a incheiat viata ca martir in orasul Patras, in sudul Greciei, fiind rastignit cu capul in jos pe o cruce in forma de X, care de atunci ii poarta numele’.

PS Petroniu ne-a vorbit si despre contextul in care Sfantul Sinod al Bisericii Ortodoxe Roamne l-a declarat pe Sf. Apostol Andrei, ocrotitorul romanilor. De asemenea, PS Sa face referiri si la declararea zilei de praznuire a Sfantului Apostol Andrei, sarbatoare bisericeasca nationala: ‘Tinand cont de prezenta Sf. Ap. Andrei la gurile Dunarii, Sf. Sinod al Bisericii Ortodoxe Romane, prin hotararea nr. 3399/1997 a decis ca ziua de pomenire a Sf. Ap. Andrei sa fie insemnata cu cruce rosie in calendarul crestin, numindu-l ocrotitorul Romaniei, iar prin hotararea nr. 4972/2001 a declarat ziua de 30 noiembrie sarbatoare bisericeasca nationala. Prin randuiala dumnezeiasca aceasta este o zi inainte de ziua nationala a Romaniei din ziua laica, si parca vrea sa vorbeasca Dumnezeu prin aceasta zi de astazi despre o unitate spirituala a romanilor, iar dupa cea de unitate nationala a celor trei provincii romanesti, Tara Romaneasca, Moldova si Transilvania care, de la 1 decembrie 1918, sunt intr-o singura tara’. Moastele Sf. Ap. Andrei sunt pastrate in Catedrala mitropolitana din Patras, Grecia. In anul 1996, capul Sf. Ap. Andrei a fost adus in pelerinaj la Iasi.

Comentarii Facebook


Știri recente

Factbox: Îmbătrânirea demografică în România

Sociologii şi demografii definesc îmbătrânirea demografică drept creşterea ponderii persoanelor vârstnice – de peste 65 de ani – în cadrul efectivului total al populaţiei studiate, în detrimentul celorlalte categorii de vârstă – tinerii şi adulţii,…