Biserica Ortodoxa il praznuieste astazi pe Sf. Maxim Marturisitorul

Sfantul Maxim s-a nascut in anul 580, intr-o familie nobila apropiata imparatului bizantin Heraclie. A intrat in monahism la Manastirea Hrysopoli, unde mai tarziu a devenit egumen. Pe parcursul vietii a scris mai multe lucrari, prin care a combatut ereziile vremii. A trecut la Domnul in anul 662 si a fost ingropat in Manastirea Sfantului Arsenie, dupa mai multi ani de persecutie religioasa. Pr. prof. Dragos Bahrim, directorul Seminarului Teologic Liceal Ortodox ‘Sf. Vasile cel Mare’, din Iasi, ne-a oferit mai multe detalii despre viata Sfantului Maxim Marturisitorul: ‘Conform referatului traditional despre viata Sf. Maxim Marturisitorul, aflam ca el s-a nascut in anul 580, intr-o familie nobila, apropiata celei a imparatului bizantin Heracliue si chiar a fost si secretar personal al imparatului, intre 610-613. El intra in monahism in jurul anului 613-614, intr-o manastire a Maicii Domnului din Hrysopolis. Acolo sta o vreme, iar inspre anii 628-632 pleaca si sta in Africa de Nord. In 632 se gasea la Cartagina si apoi va fi judecat de cateva ori, vor merge trimisi ai imparatului la dansul, pentru ca va fi exilat in Bizia, undeva pe malul Marii Negre. Dar, nu cedeaza, acceptand cu pretul mutilarii, pentru ca el va fi mutilat, i se va taia mana dreapta ca sa nu mai poata scrie si limba ca sa nu poata vorbi’.

Sfantul Maxim Marturisitorul este unul dintre cei mai mari Parinti ai Bisericii Crestine. Parintele prof. dr. Ioan Cristinel Tesu de la Facultatea de Teologie Ortodoxa ‘Dumitru Staniloae’, din Iasi, ne-a spus prin ce s-a remarcat Sf. Maxim de-a lungul vietii: ‘Sf. Maxim Marturisitorul este cel mai important teolog pe care il are Biserca primului mileniu, dar, in mod deosebit, Biserica Ortodoxa, Biserica Rasariteana. Un teolog de o profunzime extraordinara, cu o invatatura doctrinara, dar si ascetica, pentru ca el este nu numai autor de lucrari dogmatice, dar si cu foarte multe lucrari de ascetica, foarte multe lucrari de spiritualitate. Insa, ceea ce cred ca este cel mai important lucru pe care ar trebui sa-l mentionam la Sf. Maxim Marturisitorul este jertfa sa sau martirajul la care a fost supus, pentru ca nu trebuie sa uitam faptul ca Sf. Maxim Marturisitorul, cel mai mare teolog al celor doua milenii crestine, a murit in exil cu mana dreapta taiata si cu limba taiata, pentru a nu mai putea propovadui dreapta credinta’.

De ce a fost numit Sf. Maxim ‘Marturisitor’ ne-a spus parintele lect. dr. David Pestroiu de la Facultatea de Teologie Ortodoxa ‘Patriarhul Justinian’, din Bucuresti: ‘Numele sau de ‘Marturisitor’ arata faptul ca doctrina ortodoxa pe care el o promoveaza este sustinuta pana la sacrificiul suprem, pentru ca marturisirea invataturii celei adevarate s-a facut cu pretul unor chinuri groaznice, care au fost urmate si de un exil, au condus la mutarea la Domnul a lui Maxim’.

Comentarii Facebook


Știri recente

Factbox: Îmbătrânirea demografică în România

Sociologii şi demografii definesc îmbătrânirea demografică drept creşterea ponderii persoanelor vârstnice – de peste 65 de ani – în cadrul efectivului total al populaţiei studiate, în detrimentul celorlalte categorii de vârstă – tinerii şi adulţii,…