Sf. Ap. Andrei a fost primul dintre ucenicii Mantuitorului chemati la apostolat, alaturi de Sf. Ioan Evanghelistul. Originar din Betsaida Galileii, Sf. Apostol Andrei era fratele Sfantului Apostol Petru. Cu detalii, profesorul universitar doctor Emilian Popescu de la Facultatea de Teologie Ortodoxa ‘Dumitru Staniloae’ din Iasi: ‘Sf. Ap. Andrei ne apare in Noul Testament ca frate al Sf. Ap. Petru. Inainte de a cunoaste pe Mantuitorul Iisus Hristos a fost ucenic al Sf. Ioan Botezatorul, Sf. Ap. Andrei este numit primul chemat la propovaduire si Andrei l-a chemat si l-a adus la Mantuitorul pe fratele sau, Petru si, astfel, cei doi frati au devenit primii apostoli ai Mantuitorului Iisus Hristos. Sf. Andrei a mai chemat un prieten din copilaria lui, tot din Betsaida, ca al treilea ucenic al Mantuitorului Iisus Hristos, si anume pe Sf. Ap. Filip’.
Sfantul Apostol Andrei l-a insotit pe Mantuitorul Iisus Hristos pe parcursul activitatii Sale pamantesti, fiind martor la minunile pe care le-a savarsit. De asemenea, Sf. Apostol Andrei a fost martor la aratarile de dupa inviere ale Domnului si Inaltarea Sa la cer. ‘Unul dintre aceste momente, care sunt relatate de Noul Testament, este atunci cand Mantuitorul a facut minunea inmultirii painilor si a celor doi pesti, cand a hranit cele 5000 de persoane care se aflau in jurul Mantuitorului ascultand invatatura Lui. El i-a spus Mantuitorului Iisus Hristos ca exista un baiat care are cinci pani de orz si doi pesti, pe care Mantuitorul le-a binecuvantat si din aceasta hrana s-au hranit multime de oameni. Un alt moment care ne este relatat si la care a participat Sf. Ap. Andrei este acela cand au vizitat templul din Ierusalim si apostolii i-au spus Mantuitorului: ‘Iata ce pietre, Invatatorule’! Atunci Mantuitorul le-a zis ca nu va ramane piatra pe piatra si a prevestit daramarea Ierusalimului si, dupa aceea, a vorbit de evenimetele premergatoare sfarsitului lumii’, ne-a mentionat domnul profesor universitar Emilian Popescu.
Sf. Ap. Andrei este cel care a predicat Evanghelia Mantuitorului in provincia romana Schytia Mica, Dobrogea de astazi. Despre contextul in care Sf. Ap. Andrei a vestit cuvantul Domnului pe teritoriul tarii noastre ne-a vorbit prof. univ. dr. Emilian Popescu: ‘Atunci cand s-a facut repartizarea spre misiune a Apostolilor, lucru care s-a intamplat la Sinodul apostolic care a avut loc in anul 50, Sfantului Ap. Andrei i-a cazut, printre alte teritorii, si teritoriul Romaniei. A venit aici si a adus invatatura crestina, a intemeiat comunitati, a lasat conducatori spirituali si, dupa aceea, a mers in alte locuri unde a propovaduit aceeasi credinta a Mantuitorului Iisus Hristos. Sf. Andrei este, deci, un sfant mai apropiat romanilor, asa cum un parinte este apropiat de fiii lui. De aceea, el se bucura la noi mai ales in ultimii ani, cand ziua lui de sarbatorire a fost inscrisa in calendar cu cruce rosie si cu aceasta mentiune se bucura de o mare pretuire, si tot mai multe sunt persoanele care ii poarta numele’.
Mentionam faptul ca moastele Sf. Ap. Andrei sunt pastrate in Catedrala mitropolitana din Patras, Grecia, iar in anul 1996, capul Sf. Ap. Andrei a fost adus in pelerinaj la Iasi.