Aceasta sarbatoare, numita in popor si Sfanta Maria Mare, este asezata in amintirea zilei in care Sfanta Fecioara Maria a trecut la cele vesnice. Dupa o traditie veche, cunoscuta mai intai in Apus, si trecuta apoi si in Rasarit, Sfanta Fecioara a fost ridicata cu trupul la cer la trei zile dupa adormirea ei.
Sarbatoarea este unul din cele patru praznice inchinate Sfintei Fecioare Maria, alaturi de: nasterea Maicii Domnului (8 Septembrie), Intrarea in biserica (21 Noiembrie) si Buna Vestire (25 Martie). Sfanta Fecioara se bucura de o cinstire deosebita in randurile credinciosilor ortodocsi, datorita statutului sau de Maica a Fiului lui Dumnezeu intrupat pentru mantuirea lumii.
In Biserica Romano-Catolica aceasta traditie a fost decretata ca dogma, si sarbatoarea se numeste ?Ridicarea la cer a Sfintei Fecioare Maria?.
Adormirea Maicii Domnului este cea mai veche dintre sarbatorile inchinate Sfintei Fecioare Maria. In Apus ea se serba pana in sec. al VII-lea, la 18 ianuarie, generalizarea sarbatorii avand loc sub papa Teodor I care a impus data de 15 august, ca si in Rasarit. Crestinii copti egipteni sarbatoresc inca Adormirea la 18 ianuarie.
Adormirea Maicii Domnului este si hramul a numeroase biserici si manastiri din tara, cele mai cunoscute fiind Manastirea Putna din jud. Suceava si Manastirea Necula din jud. Cluj unde se organizeaza numeroase pelerinaje.
In Arhiepiscopia Iasilor acelasi hram il au mai multe biserici si manastiri, printre care amintim: Manastirile Bistrita, Cozancea si Varatec.
In acest an, cu ocazia sarbatorii Adormirii Maicii Domnului, Inalt Prea Sfintitul Daniel, Mitropolitul Moldovei si Bucovinei, va sluji Sfanta Liturghie la Manastirea Varatec, care isi praznuieste chiar hramul.