Biserica Ortodoxa praznuieste astazi pe Sfantul Grigorie, Episcopul Nyssei

Sfantul Grigorie s-a nascut in jurul anului 335 in Cezareea Capadociei. A fost fratele mai mic al Sfantului Vasile cel Mare si a crescut intr-o familie ai carei membri s-au consacrat trup si suflet slujirii lui Dumnezeu. Inceputul instruirii sale l-a facut alaturi de sora sa, Sfanta Macrina cea Tanara. Si-a desavarsit educatia prin legatura cu dascali renumiti ai vremii, precum invatatul Libaniu. La indemnul Sfantului Vasile, a renuntat la viata lumeasca si a mers la manastirea de pe malul raului Iris in Pont. In anul 371 a fost chemat de Sfantul Vasile sa pastoreasca Biserica Nyssei, oras din provincia Capadocia, fiind hirotonit episcop. A participat la Sinodul de la Antiohia din anul 379, cand a fost numit inspector bisericesc in Arabia, Pont si Palestina, si la Sinodul al II-lea Ecumenic de la Constantinopol din anul 381. A trecut la cele vesnice in jurul anului 395 fara a se cunoste locul si imprejurarile mortii sale. Sfantul Grigorie s-a remarcat prin profunzimea gandirii sale teologice, prin capacitatea sa de a utiliza vasta sa cultura filosofica in sondarea si formularea adevarurilor de credinta, fiind astfel autorul unor numeroase lucrari cu caracter dogmatic, exegetic sau apologetic. El a fost socotit cel mai mare ganditor mistic crestin al secolului al IV-lea, fiind totodata un exemplu stralucit de utilizare a ratiunii, in formularea adevarului revelat in Scripturi.

Despre importanta cinstirii Sfantului Grigorie, ne-a vorbit Parintele Conferentiar Dr. Ion Vicovan de la Facultatea de Teologie Ortodoxa ‘Dumitru Staniloae’ din Iasi: ‘Sfantul Grigorie, Episcopul Nyssei, a fost traitor in secolul al IV-lea, secol numit in Biserica Crestina ‘de aur al literaturii ei’. Este unul dintre cei mai mari sfinti pe care i-a avut Biserica Crestina din toate timpurile ei, fiind alaturi de Sfantul Vasile cel Mare, Sfantul Grigorie de Nazianz, Sfantul Ioan Gura-de-Aur, in Rasarit, sau Fericitul Ieronim, Fericitul Augustin, in Apus. Prin viata sa, dar mai ales prin opera sa a ramas in viata Bisericii, mai cu seama prin cuvantul sau catehetic. Este cunoscut de teologi pentru ca este un sfant al Bisericii Ortodoxe Universale, fiind studiat in Teologie.’

Comentarii Facebook


Știri recente

Factbox: Îmbătrânirea demografică în România

Sociologii şi demografii definesc îmbătrânirea demografică drept creşterea ponderii persoanelor vârstnice – de peste 65 de ani – în cadrul efectivului total al populaţiei studiate, în detrimentul celorlalte categorii de vârstă – tinerii şi adulţii,…