Momentul va marca incheierea perioadei de sarbatorire a Nasterii Mantuitorului si pregatirea pentru urmatoarele praznice imparatesti. Despre semnificatiile odovaniei praznicului Nasterii Mantuitorului nostru Iisus Hristos ne-a vorbit parintele profesor Mihai Aurel, directorul Seminarului Teologic Ortodox din Bucuresti: ‘Nasterea Domnului are ca inceput al sarbatoririi ei data de 20 decembrie, cand stim ca se sarbatoreste Sf. Ignatie Teoforul sau Ignatul, cum se numeste in popor, si odovania are loc la 31 decembrie, fiind in total 12 zile in care, prin randuielile de la strana, se pastreaza vie in amintirea credinciosilor acest moment al Nasterii Domnului nostru Iisus Hristos. De aceea, pentru fiecare crestin odovania praznicului este momentul in care, in mod festiv, liturgic, crestinul incheie ciclul mai larg al unei sarbatori, al unui praznic imparatesc sau inchinat Maicii Domnului pentru ca, apoi, sa-si indrepte privirile si simtamintele spre a intampina cum se cuvine viitorul praznic, Botezul Domnului nostru Iisus Hristos, asa cum avem in randuiala noastra tipiconala crestina’.
Factbox: Îmbătrânirea demografică în România
Sociologii şi demografii definesc îmbătrânirea demografică drept creşterea ponderii persoanelor vârstnice – de peste 65 de ani – în cadrul efectivului total al populaţiei studiate, în detrimentul celorlalte categorii de vârstă – tinerii şi adulţii,…
Filantropia Ortodoxă Huși: Campania „Împreună aducem Lumină în suflete!” a ajuns în Protopopiatul Vaslui
Angajații și voluntarii Asociației „Filantropia Ortodoxă” din Huși au pornit luni spre comunitățile selectate pentru a 3-a ediție a proiectului intitulat „Împreună aducem Lumină în suflete!”. Proiectul filantropic „Împreună aducem Lumină în suflete!” este dedicat…
Votează „Tărâmul Sfinților, Botoșani” ca destinația anului 2023
Județul Botoșani a intrat în cea mai importantă competiție de promovare a turismului intern, „Destinația Anului 2023”, la categoria „Tărâmuri cu istorie și tradiție”. Sesiunea de vot se va încheia pe 7 aprilie. Județul este…
Muzeul Satului: Parohia Apărătorii Patriei II organizează un atelier de încondeiat ouă
Parohia Apărătorii Patriei II „Sfântul Ambrozie” din București desfășoară duminică „Atelierul de încondeiat ouă” în incinta Muzeului Național al Satului „Dimitrie Gusti”. Prin acest proiect se urmărește cultivarea în rândul copiilor, a tinerilor și a…
De Ziua Academiei Române, Ioan-Aurel Pop a evocat vitregiile prin care a trecut instituția în timpul comunismului
„Academia Română a cunoscut, asemenea tuturor instituţiilor de cultură ale ţării, vitregiile regimului comunist totalitar, ale cărui ingerinţe s-au făcut simţite pe deplin”, a amintit marți Acad. Ioan-Aurel Pop, la aniversarea a 157 de ani…