Biserica Ortodoxa Romana cinsteste astazi pe Sfantul Cuvios Paisie de la Neamt

Sfantul Cuvios Paisie Velicicovski s-a nascut in orasul Poltava din Ukraina, in ziua de 21 decembrie 1722. A studiat la Academia din Kiev infiintata de Mitropolitul Petru Movila. In anul 1742 a venit in Tarile Romane unde a trait vreo 4 ani in Schiturile Dalhauti, Trastieni, Poiana Marului si Carnu. Apoi a plecat la Muntele Athos unde a fost calugarit cu numele de Paisie de catre staretul Vasile de la Poiana Marului. A fost hirotonit ieromonah in anul 1758 de un episcop cu numele Grigorie. A revenit in Tarile Romane in anul 1763. La dorinta domnitorului Constantin Moruzi, lui Paisie i s-a incredintat si egumenia Manastirii Neamt. A trecut la cele vesnice la 15 noiembrie 1794, fiind ingropat in biserica mare a Manastirii Neamt.

Mai multe amanunte depre Cuviosul Paisie de la Neamt ne-a oferit Parintele Conferentiar Doctor Ion Vicovan de la Facultatea de Teologie Ortodoxa ‘Dumitru Staniloae’ din Iasi: ‘Este foarte important pentru Biserica Ortodoxa Romana pentru ca aici a activat, aici a devenit cel mare, cum va intra in istorie pentru ca Velicicovski tocmai aceasta inseamna; si este in aceeasi masura important pentru intreaga Biserica Ortodoxa si mai cu seama pentru monahismul rasaritean. Este important prin aceea ca el a determinat o reinnoire a curentului isihast care se mai numeste paisianism. Aceasta inseamna ca Sfantul Paisie, ca cel care se nascuse in Ukraina, care fusese o scurta perioada de timp vietuitor in Lavra Pesterilor, care fusese o vreme vietuitor in Tara Romaneasca si apoi 17 ani la Sfantul Munte Athos, stabilind-se mai intai la Manastirea Dragomirna, trecand 4 ani pe la Secu si oprindu-se din 1779 pana in 1794, 15 Noiembrie, la Manastirea Neamt, de aici si un alt supranume al sau, el a introdus isihasmul in viata de obste.’

Comentarii Facebook


Știri recente

Factbox: Îmbătrânirea demografică în România

Sociologii şi demografii definesc îmbătrânirea demografică drept creşterea ponderii persoanelor vârstnice – de peste 65 de ani – în cadrul efectivului total al populaţiei studiate, în detrimentul celorlalte categorii de vârstă – tinerii şi adulţii,…