Dupa cum ne informeaza ‘Romanian Global News’, asigurarile Ministrului Cultelor din Serbia, potrivit carora Biserica Ortodoxa din localitatea Malainita va putea functiona in continuare ca orice biserica ortodoxa de pe teritoriul Serbiei, s-au dovedit a fi doar exercitii demagogice. Printr-o scrisoare trimisa pe 23 noiembrie conducerii Federatiei Romanilor din Serbia, pr. Boian Alexandrovici, paroh la Malainita, in Eparhia Timocului, apartinand Bisericii Ortodoxe Sarbe si protopop de Dacia Ripenssis, face cunoscut faptul ca a fost chemat in judecata pentru data de 12 decembrie de catre Procuratura Negotinului. Motivul invocat de autoritatile sarbe este acelasi, si anume ca biserica romaneasca a fost construita fara autorizatie si, in opinia lor, ar trebui daramata. ‘Va aduc la cunostinta faptul ca in Manastirea Vratna (municipiul Negotin), care este sub jurisdictia Bisericii Ortodoxe Sarbe, in urma cu cativa ani a fost daramat conacul ce dateaza din secolul al XIX-lea, iar in locul sau a fost ridicat unul nou, de cateva ori mai mare decat cel vechi. Totul a fost facut fara instiintarea si aprobarea Institutului pentru protejarea monumentelor culturale din Nis si fara cererea de construire. Pentru restaurarea gardului bisericesc din Negotin de catre Biserica Ortodoxa Sarba din Negotin s-a cerut in urma cu sase ani autorizatia Institutului pentru Protejarea Monumentelor Culturale din Nis. Dupa cate stiu eu, acelasi Institut a aprobat aceasta restaurare, cu mentiunea ca gardul vechi sa fie reparat fara nici un fel de schimbari, insa gardul a fost daramat, iar in locul lui, intr-un ritm foarte alert, a fost ridicat un gard din beton, care seamana cu cel vechi. Pe langa acestea au fost inregistrate si multe alte nereguli. Se pare ca singurul lucru care deranjeaza Primaria Negotin este Biserica Ortodoxa Romana din Malainita si preotul paroh’, se arata in scrisoarea amintita.
Factbox: Îmbătrânirea demografică în România
Sociologii şi demografii definesc îmbătrânirea demografică drept creşterea ponderii persoanelor vârstnice – de peste 65 de ani – în cadrul efectivului total al populaţiei studiate, în detrimentul celorlalte categorii de vârstă – tinerii şi adulţii,…
Filantropia Ortodoxă Huși: Campania „Împreună aducem Lumină în suflete!” a ajuns în Protopopiatul Vaslui
Angajații și voluntarii Asociației „Filantropia Ortodoxă” din Huși au pornit luni spre comunitățile selectate pentru a 3-a ediție a proiectului intitulat „Împreună aducem Lumină în suflete!”. Proiectul filantropic „Împreună aducem Lumină în suflete!” este dedicat…
Votează „Tărâmul Sfinților, Botoșani” ca destinația anului 2023
Județul Botoșani a intrat în cea mai importantă competiție de promovare a turismului intern, „Destinația Anului 2023”, la categoria „Tărâmuri cu istorie și tradiție”. Sesiunea de vot se va încheia pe 7 aprilie. Județul este…
Muzeul Satului: Parohia Apărătorii Patriei II organizează un atelier de încondeiat ouă
Parohia Apărătorii Patriei II „Sfântul Ambrozie” din București desfășoară duminică „Atelierul de încondeiat ouă” în incinta Muzeului Național al Satului „Dimitrie Gusti”. Prin acest proiect se urmărește cultivarea în rândul copiilor, a tinerilor și a…
De Ziua Academiei Române, Ioan-Aurel Pop a evocat vitregiile prin care a trecut instituția în timpul comunismului
„Academia Română a cunoscut, asemenea tuturor instituţiilor de cultură ale ţării, vitregiile regimului comunist totalitar, ale cărui ingerinţe s-au făcut simţite pe deplin”, a amintit marți Acad. Ioan-Aurel Pop, la aniversarea a 157 de ani…