Sfantul Cuvios Ioan de la Prislop a trait in secolele XV-XVI, fiind originar din satul Silvasu, de langa Hunedoara. El a imbratisat inca din tinerete viata monahala, intrand in obstea Manastirii Prislop. Dupa ce a petrecut un timp in viata comunitara, s-a retras intr-o chilie sapata in malul raului Sivut, din apropierea manastirii. Aici, Cuviosul Ioan s-a dedicat rugaciunii neincetate si postului. A trecut la cele vesnice, fiind impuscat din greseala de catre niste vanatori care treceau pe langa casa lui. Trupul i-a fost luat de cativa munteni, care l-au dus in Tara Romaneasca, locul de inmormantare ramanand necunoscut. Detalii despre viata Sfantului Cuvios Ioan de la Prislop ne-a oferit consilierul cultural al Episcopiei Aradului, parintele Vasile Pop: ‘Dupa cum citim si in Sinaxarul cuviosului, era un tanar din acel sat care isi insotea parintii la muncile campului, insa era deprins de mic cu o viata contemplativa si cu rugaciunea. Sa nu uitam ca Manastirea Prislop, ctitorie a Sf. Cuvios Nicodim de la Tismana, este o vatra de spiritualitate pe care, in jumatate de mileniu, a incalzit, sufleteste, credinciosii din acele parti. Locul unde s-a nevoit Cuviosul Ioan de la Prislop este si astazi un loc de pelerinaj pentru credinciosii din partile hunedorene, din intreaga Tara Hategului, si nu numai, pentru ca aici se pastreaza si astazi chilia sau casa Cuviosul Ioan de la Prislop, pestera unde acesta s-a nevoit si, in primul rand, se pastreaza duh de cinstire al Cuviosului’. Sarbatoarea Sfantului Cuvios Ioan de la Prislop este hramul manastirii cu acelasi nume din judetul Hunedoara. Parintele consilier Vasile Pop ne-a spus cum este sarbatorit hramul Manastirii Prislop: ‘O sarbatoare care a inceput din seara zilei de 12 septembrie, cu slujbele Sf. Ioan si care se continua pana spre 16 septembrie, pentru ca avem o salba de sarbatori mari si importante: e vorba de Inaltarea Sf. Cruci, la 14 septembrie, dar este vorba si de 15 septembrie, care, in aceasta parte de tara, Banatul si arealul pana la partile Alba-Iuliei si ale Oradei, sarbatoresc pe Sf. Ioan cel Nou de la Partos, care are sfintele moaste la Catedrala mitropolitana din Timisoara, insa fiind Eparhia Aradului in cadrul Mitropoliei Banatului, iata o intreaga salba de sarbatori pe care Prislopul le tine si, cu multi credinciosi care vin pentru un timp mai indelungat, ne induhovnicim in aceste zile’.
Factbox: Îmbătrânirea demografică în România
Sociologii şi demografii definesc îmbătrânirea demografică drept creşterea ponderii persoanelor vârstnice – de peste 65 de ani – în cadrul efectivului total al populaţiei studiate, în detrimentul celorlalte categorii de vârstă – tinerii şi adulţii,…
Filantropia Ortodoxă Huși: Campania „Împreună aducem Lumină în suflete!” a ajuns în Protopopiatul Vaslui
Angajații și voluntarii Asociației „Filantropia Ortodoxă” din Huși au pornit luni spre comunitățile selectate pentru a 3-a ediție a proiectului intitulat „Împreună aducem Lumină în suflete!”. Proiectul filantropic „Împreună aducem Lumină în suflete!” este dedicat…
Votează „Tărâmul Sfinților, Botoșani” ca destinația anului 2023
Județul Botoșani a intrat în cea mai importantă competiție de promovare a turismului intern, „Destinația Anului 2023”, la categoria „Tărâmuri cu istorie și tradiție”. Sesiunea de vot se va încheia pe 7 aprilie. Județul este…
Muzeul Satului: Parohia Apărătorii Patriei II organizează un atelier de încondeiat ouă
Parohia Apărătorii Patriei II „Sfântul Ambrozie” din București desfășoară duminică „Atelierul de încondeiat ouă” în incinta Muzeului Național al Satului „Dimitrie Gusti”. Prin acest proiect se urmărește cultivarea în rândul copiilor, a tinerilor și a…
De Ziua Academiei Române, Ioan-Aurel Pop a evocat vitregiile prin care a trecut instituția în timpul comunismului
„Academia Română a cunoscut, asemenea tuturor instituţiilor de cultură ale ţării, vitregiile regimului comunist totalitar, ale cărui ingerinţe s-au făcut simţite pe deplin”, a amintit marți Acad. Ioan-Aurel Pop, la aniversarea a 157 de ani…