Biserica Ortodoxa Romana sarbatoreste pe Sf. Ierarh Teodosie de la Manastirea Brazi

In calendarul crestin ortodox roman este sarbatorit astazi Sf. Ierarh Mucenic Teodosie de la Manastirea Brazi. Acest sfant ierarh s-a nascut in secolul al XVII-lea si a fost canonizat de catre Sf. Sinod al Bisericii Ortodoxe Romane in anul 2003, cu data de pomenire 22 septembrie. A fost episcop de Radauti, Roman si a ajuns apoi in scaunul de mitropolit al Moldovei in anul 1673. Despre viata Sf. Ierarh Mucenic Teodosie ne-a oferit mai multe amanunte pr. Paisie Fantaziu, exarh al Episcopiei Buzaului si Vrancei: ‘Sfantul Ierarh Mucenic Teodosie de la Manastirea Brazi s-a nascut la inceputul veacului al XVII-lea, in judetul Putna, zona Vrancei de astazi, si a intrat ca frate la Schitul Brazi, care dateaza inca din vremea lui Stefan cel Mare. In prima jumatate a secolului al XVII-lea, doi frati dupa trup, schimnicii Sava si Teodosie, au vietuit aici la Schitul Brazi si au trait intr-o pestera care se pastreaza si astazi. Teodosie a fost calugarit in Manastirea Bogdana, judetul Bacau, si a fost o vreme egumen al acestei manastiri. El este cel care a indemnat pe marele logofat Solomon Barladeanul sa refaca acest schit din temelii. Dupa o perioada de egumenie la Manastirea Bogdana, Teodosie ajunge la treapta arhieriei. Este ales episcop al Radautilor, apoi episcop al Romanului si, in 1674, mitropolit al Moldovei’.

Pe langa ctitorirea Manastirii Brazi, Sf. Ierarh Teodosie a contribuit si la ridicarea altor lacase de cult. De asemenea, intr-o serie de scrieri din perioada in care a trait Sf. Ierarh Teodosie este mentionat ca o persoana care a luptat mereu pentru dreptate. ‘Documentele despre el sunt mult mai numeroase astazi. Il gasim foarte adesea alaturi de marele cronicar Miron Costin, atunci staret de Putna, impartind dreptatea in tinutul Putnei, tara Vrancei, si il gasim, de asemenea, in numeroase alte acte in care se arata a fi un adevarat facator de pace, un impaciuitor al partilor aflate in litigiu, in judecati’, a adaugat parintele Paisie Fantaziu.

De asemenea, parintele Paisie Fantaziu ne-a amintit si despre contextul in care a fost martirizat Sfantul Ierarh Teodosie de la Brazi: ‘A dus-o astfel pana in 1694, cand a fost surprins ca se afla la Schitul Brazi, fiind la o varsta inaintata, avea in jur de 80 de ani, de o ceata de tatari care l-au omorat prin decapitare. El refuzase sa cedeze tatarilor odoarele sfinte pe care le stransese pe cheltuiala sa. A inzestrat atat Schitul Brazi, cat si alte patru schituri si care, mai taziu, au fost facute de urmasul sau, episcopul Lavrentie al Romanului. El a fost ingropat in Schitul Brazi, in prima jumatate a secolului al XIX-lea. Osemintele sale sunt gasite de egumenul Dimitrie, iar fratele Antipa de la Calapodesti, viitorul sfant, marturisea ca a vazut si el aceste sfinte moaste placut mirositoare la care s-a inchinat cu evlavie’.

In final, parintele Paisie Fantaziu, exarh al Episcopiei Buzaului si Vrancei, ne-a vorbit si despre canonizarea Sf. Ierarh Teodosie aprobata de Sf. Sinod al Bisericii Ortodoxe Romane, in urma demersurilor facute de catre PS Epifanie, episcopul Buzaului si Vrancei: ‘In anul 2003, in Sf. Sinod a avut loc aprobarea canonizarii Sf. Teodosie de la Manastirea Brazi, impreuna cu canonizarea Sf. Vasile de la Poiana Marului, mare staret si mare rugator al rugaciunii lui Iisus, iar la 5 octombrie 2003, in prezenta a 20 de ierarhi din Sf. Sinod al Bisericii Ortodoxe Romane, in frunte cu vrednicul de pomenire PF Parinte Patriarh Teoctist, slujba solemna la care a luat parte si IPS Mitropolit Daniel al Moldovei si Bucovinei, a avut loc proclamarea solemna a canonizarii, la Manastirea Brazi, a mitropolitului Teodosie si a Sf. Vasile de la Poiana Marului. A doua zi, aceeasi slujba cu ierarhii prezenti la Manastirea Brazi s-a desfasurat si la Manastirea Poiana Marului. In fiecare an de atunci, in ziua de 22 septembrie, PS Episcop Epifanie, cu ierarhii invitati de PS Sa, cu multi calugari, preoti si diaconi, dar si cu multi credinciosi, se aduna si sarbatoresc pe Sf. Ierarh si Mucenic Teodosie de la Manastirea Brazi’.

Comentarii Facebook


Știri recente

Factbox: Îmbătrânirea demografică în România

Sociologii şi demografii definesc îmbătrânirea demografică drept creşterea ponderii persoanelor vârstnice – de peste 65 de ani – în cadrul efectivului total al populaţiei studiate, în detrimentul celorlalte categorii de vârstă – tinerii şi adulţii,…