Originar dintr-o localitate aflata in sudul tarii, Sf. Mucenic Ioan Valahul s-a nascut in anul 1644 din parinti crestini. La varsta de 15 ani a fost rapit de turci si, pentru ca nu a vrut sa renunte la credinta sa, a fost ucis. Mai multe detalii despre viata acestui sfant ne-a oferit pr. prof. Emil Nedelea Caramizaru, directorul Seminarului Teologic Liceal Ortodox ‘Sf. Ioan Valahul’ din Giurgiu: ‘Asa cum sugereaza numele sau, el era de neam valah, adica roman. In vremea lui Mihnea al III-lea, supranumit si ‘turcitul’, pe la anul 1659 a pornit o rascoala impotriva stapanirii otomane datorita birului impus la Curtea Otomana. Auzind aceasta, sultanul Mehmed a trimis o oaste numeroasa pentru a-l pedepsi pe domnitorul revoltat. Acesta a fugit peste muntii Transilvaniei, iar turcii au pustiit tara, robind multime mare de barbati, femei si copii, iar printre acestia se afla si tanarul Ioan, care avea doar 15 ani. Dupa multe intamplari, acesta ajunge la Constantinopol unde, ispitit in fel si chip pentru a-i pierde curatia trupului si pentru a-i intina sufletul sau curat, a fost supus la multe si infricosatoare chinuri. Sfantul Mucenic Ioan Valahul a ramas insa asemenea unui diamant, statornic in credinta sa, cautand numai spre Hristos de la Care a primit si cununa biruintei. Exista marturii care arata ca Sf. Mucenic Ioan Valahul a trecut Dunarea prin cetatea Giurgiului, binecuvantandu-o prin sfintenia si prin prezenta sa’.
Factbox: Îmbătrânirea demografică în România
Sociologii şi demografii definesc îmbătrânirea demografică drept creşterea ponderii persoanelor vârstnice – de peste 65 de ani – în cadrul efectivului total al populaţiei studiate, în detrimentul celorlalte categorii de vârstă – tinerii şi adulţii,…
Filantropia Ortodoxă Huși: Campania „Împreună aducem Lumină în suflete!” a ajuns în Protopopiatul Vaslui
Angajații și voluntarii Asociației „Filantropia Ortodoxă” din Huși au pornit luni spre comunitățile selectate pentru a 3-a ediție a proiectului intitulat „Împreună aducem Lumină în suflete!”. Proiectul filantropic „Împreună aducem Lumină în suflete!” este dedicat…
Votează „Tărâmul Sfinților, Botoșani” ca destinația anului 2023
Județul Botoșani a intrat în cea mai importantă competiție de promovare a turismului intern, „Destinația Anului 2023”, la categoria „Tărâmuri cu istorie și tradiție”. Sesiunea de vot se va încheia pe 7 aprilie. Județul este…
Muzeul Satului: Parohia Apărătorii Patriei II organizează un atelier de încondeiat ouă
Parohia Apărătorii Patriei II „Sfântul Ambrozie” din București desfășoară duminică „Atelierul de încondeiat ouă” în incinta Muzeului Național al Satului „Dimitrie Gusti”. Prin acest proiect se urmărește cultivarea în rândul copiilor, a tinerilor și a…
De Ziua Academiei Române, Ioan-Aurel Pop a evocat vitregiile prin care a trecut instituția în timpul comunismului
„Academia Română a cunoscut, asemenea tuturor instituţiilor de cultură ale ţării, vitregiile regimului comunist totalitar, ale cărui ingerinţe s-au făcut simţite pe deplin”, a amintit marți Acad. Ioan-Aurel Pop, la aniversarea a 157 de ani…