In calendarul Bisericii Ortodoxe Romane este pomenit astazi Sf. Teotim, episcopul Tomisului. Acest sfant a trait la sfarsitul secolului al IV-lea si inceputul secolului al V-lea si a fost inzestrat cu darul facerii de minuni. Sfantul Teotim a fost ales episcop al Tomisului in jurul anilor 380 – 395, dupa trecerea la Domnul a inaintasului sau, episcopul Gherontie. In aceasta demnitate el a participat, in anul 403, la un sinod local de la Constantinopol, sinod care a condamnat erezia lui Anton al Efesului. Prin ce s-a remarcat Sfantul Teotim in decursul vietii sale ne-a spus pr. conf. dr. Ion Vicovan, prodecan al Facultatii de Teologie Ortodoxa ‘Dumitru Staniloae’ din Iasi: ‘De la Sozomen aflam ca era de neam scit, adica un stramos de-al nostru dobrogean, unde a si pastorit. Tot de la el aflam ca era un profund teolog. Acest lucru reise pe de o parte din cunoasterea operelor Parintilor de pana la el, pe de alta reiese din relatiile de prietenie bazate pe cunoasterea teologica cu marii Parinti contemporani, dar si prin aceea ca a participat la Sinodul de la Constantinopol (403) in care s-a discutat problema Sf. Ioan Gura de Aur din perspectiva condamnarii pe care o adusese Teofil al Alexandriei ca ar fi fost origenist. De asemenea, aflam ca era un profund monah, ducea o viata ascetica, postea foarte mult, manca extrem de putin, se ruga foarte mult, avea parul lung si era educat in monahism. A avut si darul facerii de minuni, incat hunii l-au numit, pentru minunile pe care el le-a savarsit si care sunt consemnate partial de catre istoricii Bisericii, zeul romanilor’.
Factbox: Îmbătrânirea demografică în România
Sociologii şi demografii definesc îmbătrânirea demografică drept creşterea ponderii persoanelor vârstnice – de peste 65 de ani – în cadrul efectivului total al populaţiei studiate, în detrimentul celorlalte categorii de vârstă – tinerii şi adulţii,…
Filantropia Ortodoxă Huși: Campania „Împreună aducem Lumină în suflete!” a ajuns în Protopopiatul Vaslui
Angajații și voluntarii Asociației „Filantropia Ortodoxă” din Huși au pornit luni spre comunitățile selectate pentru a 3-a ediție a proiectului intitulat „Împreună aducem Lumină în suflete!”. Proiectul filantropic „Împreună aducem Lumină în suflete!” este dedicat…
Votează „Tărâmul Sfinților, Botoșani” ca destinația anului 2023
Județul Botoșani a intrat în cea mai importantă competiție de promovare a turismului intern, „Destinația Anului 2023”, la categoria „Tărâmuri cu istorie și tradiție”. Sesiunea de vot se va încheia pe 7 aprilie. Județul este…
Muzeul Satului: Parohia Apărătorii Patriei II organizează un atelier de încondeiat ouă
Parohia Apărătorii Patriei II „Sfântul Ambrozie” din București desfășoară duminică „Atelierul de încondeiat ouă” în incinta Muzeului Național al Satului „Dimitrie Gusti”. Prin acest proiect se urmărește cultivarea în rândul copiilor, a tinerilor și a…
De Ziua Academiei Române, Ioan-Aurel Pop a evocat vitregiile prin care a trecut instituția în timpul comunismului
„Academia Română a cunoscut, asemenea tuturor instituţiilor de cultură ale ţării, vitregiile regimului comunist totalitar, ale cărui ingerinţe s-au făcut simţite pe deplin”, a amintit marți Acad. Ioan-Aurel Pop, la aniversarea a 157 de ani…