Biserica Ortodoxa sarbatoreste Aducerea moastelor Sf. Ioan Gura de Aur

Sf. Ioan Gura de Aur a fost patriarh al Constantinopolului pe vremea imparatului Arcadiu (395 – 408) si a imparatesei Eudoxia. Mai multe amanunte despre viata Sf. Ioan Gura de Aur, de la a carui trecere la Domnul se implinesc anul acesta 1600 de ani, ne-a oferit prof. acad. dr. Emilian Popescu de la Facultatea de Teologie Ortodoxa ‘Dumitru Staniloae’ din Iasi: ‘Sf. Ioan Gura de Aur a fost patriarh al Constantinopolului si s-a distins in aceasta calitate ca una dintre cele mai mari personalitati care au ilustrat acest scaun atat de important. S-a nascut la Antiohia. Cand mama lui avea 20 de ani, ea a ramas vaduva si si-a dedicat toata viata cresterii copilului Ioan. El a ajuns sa fie cunoscut ca unul dinte cei mai mari oratori inca din frageda tinerete. Devenind citet, preot la Antiohia, a fost remarcat de conducerea imperiului, si atunci, in anul 397, a ramas vacant scaunul patriarhal, conducerea de la Constantinopol l-au adus si l-au instalat pe scaunul de la Constantinopol. A fost un dur critic la adresa pacatelor vremii de atunci, a oamenilor care chiar daca indeplineau functii foarte inalte nu traiu dupa principiile evanghelice, si in felul acesta si-a facut numerosi inamici. Cu sprijinul altor ierarhi care il invidiau a fost in final exilat, in anul 404, intr-o regiune foarte salbatica de la poalele Muntilor Caucaz. In aceste locuri, el a si murit in anul 407, iar anul acesta se implinesc 1600 de ani de la trecerea lui la cele vesnice’.

De asemenea, prof. dr. Emilian Popescu ne-a oferit detalii si despre contextul aducerii la Constantinopol a moastelor Sf. Ioan Gura de Aur: ‘Ziua de astazi este trecuta in calendarul nostru pentru ca in anul 437, la 30 de ani dupa ce Sf. Ioan Gura de Aur a decedat, moastele lui au fost aduse la Constantinopol de nepotul imparatesei imparatului Arcadie, imparatul Teodosie al II-lea. El s-a simtit vinovat si responsabil pentru pacatele pe care le-au facut bunicii lui si s-a ingrijit de aducerea moastelor din Caucaz la Constantinopol. Pentru a sterge oarecum pacatele bunicilor sai, atunci cand moastele au sosit la Constantinopol, s-a asezat sub racla cu sfintele moaste si a cerut iertare bunicii lui. Acest eveniment a ramas inscris in calendarul nostru. Moastele au fost depuse pentru o perioada scurta de timp la Biserica ‘Sf. Sofia’ din Constantinopol si dupa aceea la Biserica ‘Sf. Apostoli’, unde au ramas foarte multa vreme la loc de deosebita cinstire’.

Prof. dr. Emilian Popescu ne-a spus si unde se gasesc astazi moastele marelui ierarh al Bisericii, de la a carui trecere la Domnul se implinesc in acest an 1600 de ani: ‘Moastele Sf. Ioan Gura de Aur au fost dispersate si ele, ca si alte sfinte moaste, o data cu ocuparea Constantinopolului de catre latini, in urma Cruciadei a IV-a, din anul 1204. Toate aceste bogatii crestine au ramas la discretia Imperiului Latin de Rasarit, si multe dintre aceste moaste au fost duse in Apus, inclusiv vestigiile legate de persoana Mantuitorului. Tot asa, si multe moaste de sfinti, printre care si moastele Sfantului Apostol Andrei care se aflau la Biserica ‘Sf. Apostoli’, iar moastele Sf. Ioan Gura de Aur au fost impartite, luate, fiind foarte greu de stiut unde se afla toate aceste fragmente raspandite in intreaga lume. Avem si noi, in tara, o mandibula a Sf. Ioan Gura de Aur. Altele sunt din tezaurul mai vechi al Bisericii, care se aflau pe la Manastirea Slatina si alte fragmente din alti mari Sfinti Parinti. Deci, e greu de spus unde se afla aceste sfinte moaste’.

Comentarii Facebook


Știri recente

Factbox: Îmbătrânirea demografică în România

Sociologii şi demografii definesc îmbătrânirea demografică drept creşterea ponderii persoanelor vârstnice – de peste 65 de ani – în cadrul efectivului total al populaţiei studiate, în detrimentul celorlalte categorii de vârstă – tinerii şi adulţii,…