Biserica Ortodoxă sărbătorește astăzi pe Sfântul Grigorie Decapolitul

Credincioșii ortodocși din Arhiepiscopia Râmnicului îi vor cinsti în mod special astăzi, 20 noiembrie, pe Sfântul Grigorie Decapolitul. Racla cu sfintele sale moaște se află în biserica Mănăstirii Bistrița din județul Vâlcea, ctitoria boierilor Craiovești. Monah îmbunătățit, trăitor la cumpăna veacurilor al VIII-lea și al IX-lea, Sfântul Grigorie din Decapolea Isauriei, provincie a Imperiului Bizantin, a trecut la Domnul pe 20 noiembrie, în anul 842, într-o mănăstire din Constantinopol. După tradiție, cinstitele sale moaște au fost mutate în 1453 în Serbia, pentru a nu fi profanate de turci. Pentru foarte mulți credincioși, Sfântul Grigorie Decapolitul este mai ales un făcător de minuni, informează TRINITAS TV.

„A ajuns în Corint și până la Roma dorind să propovăduiască pe Hristos și să apere icoanele ortodoxe. De la Roma s-a întors pe la Tesalonic și s-a așezat pentru un timp la Mănăstirea Sfântul Mina. A ajuns la Constantinopol la rugămintea unchiului său Simeon care era pe moarte și tot aici va fi locul unde va muri și Sfântul Grigorie Decapolitul. În acest pelerinaj prin Europa el a făcut multe minuni. A vindecat bolnavi și demonizați, încât s-a arătat din timpul vieții făcător de minuni. După trecerea la cele veșnice, trupul său a fost descoperit, de asemenea, printr-o minune”, a spus Preasfințitul Părinte Emilian Lovișteanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Râmnicului.

La sfârșitul secolului al XV-lea, banul Barbu Craiovescu a cumpărat cinstitele moaște de la sârbi și le-a așezat în biserica Mănăstirii Bistrița, ctitoria sa. Proclamarea solemnă a canonizării Sfântului Grigorie Decapolitul în Biserica Ortodoxă Română și generalizarea cultului au avut loc abia în anul 1955.

În anul 1765, în timpul unei epidemii de ciumă, moaștele Sfântului Grigorie Decapolitul au fost aduse în pelerinaj la București, salvând locuitorii Capitalei de boală. Ca urmare a acestei minuni, domnitorul Ștefan Racoviță emite un document prin care Mănăstirea Bistrița era scutită de la plata oricăror dări.

Comentarii Facebook


Știri recente

Factbox: Îmbătrânirea demografică în România

Sociologii şi demografii definesc îmbătrânirea demografică drept creşterea ponderii persoanelor vârstnice – de peste 65 de ani – în cadrul efectivului total al populaţiei studiate, în detrimentul celorlalte categorii de vârstă – tinerii şi adulţii,…