Biserica Ortodoxa sarbatoreste Buna Vestire

Prin aceasta sarbatoare, Biserica ne aminteste de ziua in care Arhanghelul Gavriil i-a vestit Sf. Fecioare Maria ca ea va fi cea care il va naste pe Fiul lui Dumnezeu. Despre semnificatiile acestui praznic imparatesc ne-a vorbit pr. lect. Emil Cioara, slujitor la Catedrala episcopala ortodoxa din Oradea: ‘Acest praznic este fixat de Biserica in amintirea zilei in care Sf. Arhanghel Gavriil a vestit pe Sf. Fecioara ca ea va naste pe Mesia, conform relatarii lucanice, cand S-a si zamislit Dumnezeiescul Prunc in pantecele Sf. Fecioare, prin puterea Sfantului Duh. In Apus, aceasta sarbatoare se mai numeste si ‘Sarbatoarea Zamislirii Domnului’. Ea a fost asezata cu 9 luni inainte de nasterea cu trup a Domnului, adica la 25 martie. Daca este sa ne gandim la importanta acestei sarbatori pentru noi, crestinii ortodocsi, si la vechimea ei, trebuie sa ne ducem cu gandul in timp la documentele vechi, inca din secolele IV – V, cand stim ca s-a construit si s-a zidit la Nazaret o biserica pe locul in care fusese casa unde Maica Domnului a primit de la inger vestea ca va naste pe Dumnezeiescul Prunc, iar in cinstea acestei sarbatori ne-au ramas panegirice celebre de la marii cuvantatori din secolul V, printre care putem aminti pe Sf. Proclu, patriarhul Constantinopolului, sau episcopul Vasile al Seleuciei, precum si alti cuvantatori care ne-au lasat panegirice si predici frumoase la acest praznic’.

De asemenea, pr. lect. Emil Cioara ne-a vorbit si despre fixarea de catre Sf. Parinti a cinstirii acestui eveniment deosebit pentru mantuirea neamului omenesc, in ziua de 25 martie: ‘Data acestei sarbatori a variat la inceput. Astfel, unii o sarbatoreau in ajunul Bobotezei, pe data de 5 ianuarie, iar in unele Biserici din Apus, cum ar fi cele din Spania, Galia, Milano, Buna Vestire s-a sarbatorit la 18 decembrie, data pastrata pana azi in ritul galican si cel mozarab pentru aceasta sarbatoare a Maicii Domnului. In Rasarit, insa, data aceasta de 25 martie s-a generalizat indata ce Nasterea Domnului a inceput sa fie sarbatorita peste tot la 25 decembrie, adica din prima jumatate a secolul V inainte. A ramas la vechea data doar in Biserica Armeana, unde Buna Vestire se serbeaza inca in raport cu data veche a sarbatorii Nasterii Domnului, care era tinuta la 6 ianuarie, incat data pe care armenii o au pentru Buna Vestire este 7 aprilie’.

Nu in ultimul rand, pr. lect. Emil Cioara, slujitor la Catedrala episcopala ortodoxa din Oradea, ne-a vorbit si despre importanta sarbatorii Bunei Vestiri: ‘Daca ne gandim la importanta acestei sarbatori pentru noi, crestinii ortodocsi, trebuie sa ne aplecam putin asupra troparului acestui praznic care este plin de o adanca incarcatura teologica. Troparul ne descopera taina mantuirii neamului omenesc, in sensul ca inca de la Buna Vestire s-a facut inceputul mantuirii neamului nostru omenesc’.

Comentarii Facebook


Știri recente

Factbox: Îmbătrânirea demografică în România

Sociologii şi demografii definesc îmbătrânirea demografică drept creşterea ponderii persoanelor vârstnice – de peste 65 de ani – în cadrul efectivului total al populaţiei studiate, în detrimentul celorlalte categorii de vârstă – tinerii şi adulţii,…