Biserica Ortodoxa sarbatoreste Intrarea in Biserica a Maicii Domnului

Aceasta sarbatoare aminteste de ziua in care, dupa traditie, Sfintii Parinti Ioachim si Ana au dus-o pe fiica lor, Maria, la Templu, potrivit fagaduintei facute inaintea lui Dumnezeu. In varsta de trei ani, Fecioara Maria a ramas la Templu pana la 14 sau 15 ani. Sarbatoarea de astazi inchinata Maicii Domnului este praznic imparatesc si are o importanta deosebita in Biserica Ortodoxa. Mai multe detalii in acest sens ne-a oferit pr. Adrian Mihai, profesor de Vechiul si Noul Testament la Seminarul Teologic Liceal Ortodox ‘Sf. Ap. Andrei’ din Galati: ‘In cultul ortodox, Maica Domnului ocupa un loc aparte, fapt pentru care Parintii Bisericii au randuit sarbatori imparatesti pentru cinstirea Preacuratei Fecioare. Sarbatoarea numita si Vovidenia ne aduce aminte de incredintarea tinerei copile, Maria, preotilor Templului din Ierusalim pentru a creste si a fi educata in atmosfera sfanta de la Templu. Aleasa chiar din pantecele mamei sale, Sfanta Ana, pentru a da trup si suflet omenesc Pruncului Dumnezeiesc, Fecioara Maria s-a impodobit cu cele mai alese virtuti’.

De asemenea, parintele profesor Adrian Mihai ne-a vorbit si despre cinstirea deosebita pe care o arata crestinii ortodocsi din intreaga lume Maicii Domnului: ‘Evlavia crestinilor ortodocsi pentru Maica Domnului este deosebita. Recunostinta noastra este profunda, pentru ca Maica Domnului a schimbat cursul istoriei prin Nasterea Domnului Hristos. Pentru cinstirea ei au fost compuse acatiste, paraclise, rugaciuni si s-a redat in culori frumusetea chipului Maicii Domnului. Numele Maicii Domnului este prezent si in onomastica crestina, iar multe biserici de parohii sau manastiri au ca hram o sarbatoare a Maicii Domnului. Biserica nu ar putea exista fara Maica Domnului, deoarece Capul ei este Fiul Ei, Iisus Hristos’.

Comentarii Facebook


Știri recente

Factbox: Îmbătrânirea demografică în România

Sociologii şi demografii definesc îmbătrânirea demografică drept creşterea ponderii persoanelor vârstnice – de peste 65 de ani – în cadrul efectivului total al populaţiei studiate, în detrimentul celorlalte categorii de vârstă – tinerii şi adulţii,…