Biserica Ortodoxa sarbatoreste Izvorul Tamaduirii

Sarbatoarea ‘Izvorul Tamaduirii’ este legata de o minune petrecuta in secolul al V-lea. La acea vreme, un orb si-a recapatat vederea spalandu-se cu apa unui izvor spre care l-a trimis vocea Maicii Domnului. De asemenea, aceasta sarbatoare este legata si de sfintirea Bisericii Preasfintei Nascatoare de Dumnezeu de langa Constantinopol, ridicata pe locul acestui izvor vindecator de catre imparatul bizantin Leon cel Mare. Mai multe amanunte despre aceasta sarbatoare ne-a oferit pr. conf. dr. Constantin Necula, consilier al Sectorului Bisericesc din cadrul Arhiepiscopiei Sibiului: ‘Intotdeauna, praznicele cele mari care vizeaza o actiune, o minune a prezentei lui Dumnezeu in viata Bisericii sunt impartite in bucurie si slava cu cea care s-a facut poarta pentru popoare, pentru mantuirea noastra. Praznicul Izvorului Tamaduirilor, pe langa faptul ca aminteste de biserica ctitorita de imparatul Leon, intr-una din padurile din apropierea cetatii celei sfinte a Constantinopolului, binecuvinteaza cu memoria ei si prezenta Maicii Domnului in actul mantuirii pe care Hristos il propune omenirii prin Invierea Sa. Cu alte cuvinte, avem de-a face cu un act istoric – aceasta sfintire si tarnosire de biserica, dar si un act metaistoric – toate cele care se canta la strana in ziua aceasta a Izvorului Tamaduirii vizeaza existenta Maicii Domnului, modul in care aceasta s-a facut poarta de intrare a apei celei vii in viata Bisericii, modul in care din ea a izvorat mantuirea’.

Parintele arhim. Teofil Paraian de la Manastirea Sambata de Sus, in cadrul unui cuvant de folos duhovnicesc pe care l-a rostit astazi, a vorbit despre importanta zilei de astazi, marea zi de vineri din Saptamana Luminata: ‘Ziua aceasta de vineri din Saptamana Luminata este cea mai luminata zi din toate vinerile dintr-un an bisericesc. Asa cum vinerea trecuta, acum o saptamana, am avut o vineri in care s-a intunecat soarele, in care s-a intunecat luna, in care s-au intunecat stelele, fiind cea mai intunecata vineri din anul bisericesc, astazi suntem in vinerea cea mai luminata. Sa ne gandim la aceasta si sa ne luminam cu lumina cunostintei de Dumnezeu. Cand ne luminam cu lumina cunostintei de Dumnezeu sa ne gandim la Maica Domnului, caci Maica Domnului este Maica Luminii’.

Comentarii Facebook


Știri recente

Factbox: Îmbătrânirea demografică în România

Sociologii şi demografii definesc îmbătrânirea demografică drept creşterea ponderii persoanelor vârstnice – de peste 65 de ani – în cadrul efectivului total al populaţiei studiate, în detrimentul celorlalte categorii de vârstă – tinerii şi adulţii,…