In istoria Bisericii Ortodoxe, Sfantul Grigorie Palama a ramas ca un aparator al invataturii isihaste si ca unul din cei mai de seama teologi ai perioadei post-patristice bizantine. Despre invataturile si despre viata Sf. Grigorie Palama ne-a vorbit prof. acad. dr. Emilian Popescu, de la Facultatea de Teologie Ortodoxa ‘Dumitru Staniloae’ din Iasi: ‘Sf. Grigorie Palama a trait mult mai tarziu. S-a nascut la sfarsitul secolului al XIII-lea si a murit la 1359, fiind educat la Constatinopol intr-o familie nobila. Se tragea dintr-o familie foarte evlavioasa, iar invatatura pe care ne-a lasat-o Sf. Grigorie Palama priveste starea pe care o dobandeste omul dupa ce parcurge un drum de nevointe spre desavarsirea duhovniceasca, si anume de o disciplina a trezviei mintii, care sa lupte in continuare impotriva ispitelor care pot veni. In acelasi timp el a dedicat multe lucrari si a practicat el insusi rugaciunea mintii, adica acea rugaciune care se face pe ultimele trepte de cunoastere si de traire in Dumnezeu, cand mintea coboara in inima omului si impreuna cu fortele acestea ale inimii, cu partea afectiva a omului, totul se indreapta spre Dumnezeu’.
Factbox: Îmbătrânirea demografică în România
Sociologii şi demografii definesc îmbătrânirea demografică drept creşterea ponderii persoanelor vârstnice – de peste 65 de ani – în cadrul efectivului total al populaţiei studiate, în detrimentul celorlalte categorii de vârstă – tinerii şi adulţii,…
Filantropia Ortodoxă Huși: Campania „Împreună aducem Lumină în suflete!” a ajuns în Protopopiatul Vaslui
Angajații și voluntarii Asociației „Filantropia Ortodoxă” din Huși au pornit luni spre comunitățile selectate pentru a 3-a ediție a proiectului intitulat „Împreună aducem Lumină în suflete!”. Proiectul filantropic „Împreună aducem Lumină în suflete!” este dedicat…
Votează „Tărâmul Sfinților, Botoșani” ca destinația anului 2023
Județul Botoșani a intrat în cea mai importantă competiție de promovare a turismului intern, „Destinația Anului 2023”, la categoria „Tărâmuri cu istorie și tradiție”. Sesiunea de vot se va încheia pe 7 aprilie. Județul este…
Muzeul Satului: Parohia Apărătorii Patriei II organizează un atelier de încondeiat ouă
Parohia Apărătorii Patriei II „Sfântul Ambrozie” din București desfășoară duminică „Atelierul de încondeiat ouă” în incinta Muzeului Național al Satului „Dimitrie Gusti”. Prin acest proiect se urmărește cultivarea în rândul copiilor, a tinerilor și a…
De Ziua Academiei Române, Ioan-Aurel Pop a evocat vitregiile prin care a trecut instituția în timpul comunismului
„Academia Română a cunoscut, asemenea tuturor instituţiilor de cultură ale ţării, vitregiile regimului comunist totalitar, ale cărui ingerinţe s-au făcut simţite pe deplin”, a amintit marți Acad. Ioan-Aurel Pop, la aniversarea a 157 de ani…