Biserica Ortodoxa sarbatoreste pe Sf. Ierarh Nectarie de la Eghina

Nascut in Grecia, in anul 1846, Sfantul Ierarh Nectarie si-a dedicat intreaga sa viata implinirii cuvantului Evangheliei. A trecut la Domnul in data de 8 noiembrie 1920 si a fost canonizat in anul 1961. Sfantul Ierarh Nectarie este deosebit de cinstit de catre credinciosii din Grecia, si nu numai. Pentru minunile pe care le-a savarsit, Sfantul Ierarh Nectarie a fost numit Taumaturgul, care in limba greaca inseamna facator de minuni. Mai multe amanunte despre viata acestui sfant ne-a oferit parintele arhimandrit Timotei Aioanei, exarh cultural al Arhiepiscopiei Iasilor: ‘Sfantul Ierarh Nectarie s-a nascut in anul 1846, in Silivria Traciei. A intrat in nevointa monahala in vestita chinovie numita ‘Noua Manastire’, primind tunderea monahiceasca la 7 noiembrie 1876, sub numele de Lazar. Mai tarziu a primit si tunderea in marele si ingerescul chip al schimniciei, purtand numele de Nectarie. Dupa ce a terminat studiile teologice la Atena, in anul 1885, Nectarie a fost luat de patriarhul Sofronie ca ucenic, la Alexandria, fiind hirotonit preot si mai tarziu episcop de Pentapole. Mai multi ani, evlaviosul ierarh a slujit ca secretar al Patriarhiei, predicator la Biserica ‘Sf. Nicolae’ din capitala Egiptului, devenind un ierarh foarte iubit si un iscusit slujitor si povatuitor de suflete. In 1891 s-a retras la Atena, si imbolnavindu-se greu a fost dus la un spital din Atena, unde, dupa doua luni de suferinta, Sfantul Ierarh Nectarie si-a dat sufletul in mainile Mai-Marelui pastorilor, la 8 noiembrie 1920′.

Sfantul Ierarh Nectarie a fost canonizat de catre Sf. Sinod al Bisericii Ortodoxe din Grecia in anul 1961, alegandu-se atunci ca zi de praznuire a sfantului data de 9 noiembrie. ‘La 3 septembrie 1953, moastele sale au fost scoase din mormant si asezate in biserica manastirii din Eghina, iar in anul 1961, Sfantul Sinod al Bisericii Ortodoxe din Grecia, in urma numeroaselor minuni care s-au facut la moastele episcopului Nectarie, l-au declarat sfant, cu zi de praznuire la 9 noiembrie’, a adaugat parintele arhimandrit Timotei Aioanei.

Comentarii Facebook


Știri recente

Factbox: Îmbătrânirea demografică în România

Sociologii şi demografii definesc îmbătrânirea demografică drept creşterea ponderii persoanelor vârstnice – de peste 65 de ani – în cadrul efectivului total al populaţiei studiate, în detrimentul celorlalte categorii de vârstă – tinerii şi adulţii,…