Cuviosul Ioan Scararul a trait intre anii 578 – 649, fiind unul dintre cei mai cunoscuti sfinti ai spiritualitatii ortodoxe. Scrierea sa reprezentativa este cartea intitulata ‘Scara’, cu cele 33 de trepte care duc spre Dumnezeu. Mai multe amanunte despre viata acestui sfant si despre lucrarea sa de referinta ne-a oferit pr. prof. dr. Dumitru Meghesan de la Biserica ‘Izvorul Tamaduirii’ din Oradea: ‘Cuviosul Ioan Scararul este una din personalitatile marcante ale Patristicii. El se caracterizeaza prin continuarea acestui demers ascetico-mistic in Biserica Rasariteana, in special, deoarece imaginea ‘Scarii’ este proprie teologiei mistice a Bisericii Ortodoxe Rasaritene. In special, Sf. Ioan Scararul expune viata crestinului potrivit celor 30 de trepte, dupa anii Mantuitorului, ca fiind progresul in virtute. Deci, toata viata omului Sf. Ioan Scararul o aseamana cu acel progres in virtute. ‘Scara’ Sfantului Ioan Scararul se adreseaza cu adevarat calugarilor, dar tot atat de bine se adreseaza si celor care suntem in lume, noua, mirenilor. Fiecare treapta se caracterizeaza printr-o invatatura speciala. Se incepe prin descrierea unor virtuti: rabdarea, credinta, ascultarea si apoi despre plans, despre lacrimi, despre pocainta adevarata, toate acestea culminand cu ultimele capitole care vorbesc despre paza gandurilor si despre paza mintii. Toata actiunea aceasta ascetico-mistica este destinata schimbarii mintii noastre’.
Factbox: Îmbătrânirea demografică în România
Sociologii şi demografii definesc îmbătrânirea demografică drept creşterea ponderii persoanelor vârstnice – de peste 65 de ani – în cadrul efectivului total al populaţiei studiate, în detrimentul celorlalte categorii de vârstă – tinerii şi adulţii,…
Filantropia Ortodoxă Huși: Campania „Împreună aducem Lumină în suflete!” a ajuns în Protopopiatul Vaslui
Angajații și voluntarii Asociației „Filantropia Ortodoxă” din Huși au pornit luni spre comunitățile selectate pentru a 3-a ediție a proiectului intitulat „Împreună aducem Lumină în suflete!”. Proiectul filantropic „Împreună aducem Lumină în suflete!” este dedicat…
Votează „Tărâmul Sfinților, Botoșani” ca destinația anului 2023
Județul Botoșani a intrat în cea mai importantă competiție de promovare a turismului intern, „Destinația Anului 2023”, la categoria „Tărâmuri cu istorie și tradiție”. Sesiunea de vot se va încheia pe 7 aprilie. Județul este…
Muzeul Satului: Parohia Apărătorii Patriei II organizează un atelier de încondeiat ouă
Parohia Apărătorii Patriei II „Sfântul Ambrozie” din București desfășoară duminică „Atelierul de încondeiat ouă” în incinta Muzeului Național al Satului „Dimitrie Gusti”. Prin acest proiect se urmărește cultivarea în rândul copiilor, a tinerilor și a…
De Ziua Academiei Române, Ioan-Aurel Pop a evocat vitregiile prin care a trecut instituția în timpul comunismului
„Academia Română a cunoscut, asemenea tuturor instituţiilor de cultură ale ţării, vitregiile regimului comunist totalitar, ale cărui ingerinţe s-au făcut simţite pe deplin”, a amintit marți Acad. Ioan-Aurel Pop, la aniversarea a 157 de ani…