Biserica Ortodoxa sarbatoreste pe Sfintii Trei Ierarhi

Acesti ierarhi au trait in secolul al IV-lea si sunt pomeniti de catre Biserica si separat, pe parcursul lunii ianuarie: pe 1 ianuarie – Sf. Vasile cel Mare, pe 25 – Sf. Grigorie Teologul si pe 27 – Sf. Ioan Gura de Aur. Despre semnificatiile sarbatorii de astazi a celor trei sfinti ne-a vorbit parintele profesor Dan Toader, de la Seminarul Teologic Liceal Ortodox ‘Nifon Mitropolitul’ din Bucuresti: ‘Biserica a randuit o cinstire colectiva. I-a adunat intr-o armonioasa troita pe cei trei dascali ai Bisericii la 30 ianuarie, cand ii sarbatorim in praznicul numit al Sf. Trei Ierarhi, pe care Biserica l-a fixat inca din secolul al XI-lea, pentru a raspunde evlaviei si deosebitei cinstiri ce li se aducea din partea tuturor credinciosilor. Cu precadere, aceasta sarbatoare are o incarcatura aparte, mai ales pentru scolile teologice. Ei sunt patronii scolilor teologice. Cei trei ierarhi sunt egali si la fel de mari in toate privintele, pentru ca ei au marcat prin puternicele lor personalitati teologia secolului al IV-lea si spiritualitatea acestui secol, dar si a secolelor care au urmat pana in zilele noastre si va marca pana la sfarsitul veacurilor spiritualitatea si teologia Bisericii Ortodoxe’.

Parintele Dan Toader ne-a evidentiat si exemplul de urmat pe care-l ofera tuturor crestinilor Sfintii Grigorie, Vasile si Ioan: ‘Ei sunt exemple prin viata lor si modele de urmat pentru toti crestinii, mai ales pentru tinerii teologi, pentru tinerii care vor sa slujeasca pe Hristos, care ar fi bine sa-si organizeze viata dupa modelul organizat de Sf. Trei Ierarhi. Organizarea vietii dupa modelul vietii Sf. Trei Ierarhi ii face pe toti cei care o urmeaza sa ajunga acolo unde ei au ajuns, sa implineasa sensul vietii crestine si sa ajunga la desavarsire’.

Comentarii Facebook


Știri recente

Factbox: Îmbătrânirea demografică în România

Sociologii şi demografii definesc îmbătrânirea demografică drept creşterea ponderii persoanelor vârstnice – de peste 65 de ani – în cadrul efectivului total al populaţiei studiate, în detrimentul celorlalte categorii de vârstă – tinerii şi adulţii,…