Sute de credincioși au participat duminică, 6 noiembrie 2011, la slujba de târnosire a bisericii cu hramul ‘Cuvioasa Parascheva’ din Parohia Joia Mare, Protopopiatul Sebiș, al Arhiepiscopiei Aradului. După cum ne informează Ziarul Lumina, Ediția de Banat, sfințirea sfântului lăcaș, urmată de săvârșirea Sfintei Liturghii a fost oficiată de Înalt Preasfințitul Timotei, Arhiepiscop al Aradului, înconjurat de un ales sobor de preoți.
În cuvântul de învățătură rostit, IPS Arhiepiscop a tâlcuit pericopele biblice ale Duminicii a XXIV-a după Rusalii, în legătură cu praznicul parohiei, referindu-se atât la înnoirea bisericii, cât și la zidirea credincioșilor în Trupul tainic al Domnului, care este Biserica cea Una. Cu privire la cel de-al doilea sens, chiriarhul a subliniat jertfa credincioșilor de aici în decursul vremii, manifestată deosebit prin slujitorii sfintei biserici, între care la loc de cinste se află, ca unul ce a sprijinit toate lucrările efectuate, profesorul de teologie dr. Remus Rus.
La sfârșitul slujbei a luat cuvântul prof. dr. Remus Rus, care și-a exprimat bucuria de a-l întâlni pe Înalt Preasfințitul Timotei, de care a mărturisit că-l leagă frumoase amintiri încă din vremea anilor ’60, dar și emoția de a se afla în biserica natală, împreună cu sătenii dragi, pe care nu i-a uitat nicicând.
Ca o recunoaștere a întregii activități pastoral-misionare și administrative, desfășurată pe parcursul celor 25 de ani de păstorire în Parohia Joia Mare, IPS Timotei l-a distins pe preotul paroh Alexa Birău cu distincția de iconom, hirotesindu-l pentru această treaptă.
La momentul potrivit al slujbei, potrivit tradiției Bisericii noastre, toți credincioșii, bărbați și femei, au avut posibilitatea să intre în Sfântul Altar pentru a se închina.
Biserica din Parohia Joia Mare, Protopopiatul Sebiș, județul Arad, cu hramul ‘Cuvioasa Parascheva’, a fost construită în anul 1883, prin strădania vrednicului preot paroh Gurban Ioan și a tuturor enoriașilor localnici.
Lăcașul a fost construit în formă de navă, pe fundație de piatră, din cărămidă, acoperită cu tablă. Exteriorul este izolat termic, cu tencuială decorativă, iar interiorul este pictat în tehnica ‘fresco’ de pictorul bisericesc Popescu Constantin din Rădăuți. Iconostasul și stranele sunt din lemn de tei și frasin, sculptura fiind executată de firma Vlaș din Arad.
Cheltuielile pentru lucrările de renovare, pictură, confecționarea catapetesmei, a stranelor, candelabrelor, prapori, veșminte și toate cele necesare cultului s-au făcut din donațiile credincioșilor, îndemnați de preotul paroh Alexa Birău, sprijinit de membrii Consiliului Parohial și cu sprijin financiar din partea Secretariatului de Stat pentru Culte, Consiliului Județean Arad, Primăriei Comunei Almaș, Parohiei Ortodoxe Almaș și a altor instituții.
Mulțumind lui Dumnezeu pentru toate, credincioșii, membrii Consiliului și Comitetului Parohial, în frunte cu preotul paroh, dorind împlinirea rânduielilor bisericești privind sfințirea lăcașului de cult, au cerut târnosirea bisericii la data de 6 noiembrie 2011, dorința fiindu-le împlinită de către IPS Părinte Timotei, Arhiepiscop al Aradului, prin așezarea sfintelor moaște și a icoanelor Sfinților Evangheliști în masa Sfântului Prestol și săvârșirea Sfintei Liturghii arhierești.
Din sobor au făcut parte preoții Ioan Dașcău, Stănel Stan, Vasile Coșeri, Mihai Radeș, Florin Oarcea, în frunte cu părintele Beni Ioja, protopop de Sebiș.
În Parohia Joia Mare se desfășoară o bogată activitate pastoral-misionară și social-filantropică. După ce a văzut ridicată biserica înfrumusețată cu tot ceea ce trebuie, părintele paroh acordă acum și mai mult timp construcției bisericii din sufletele credincioșilor, îndemnându-i pe fiecare în parte să fie un model pentru comunitate, prin faptele de zi cu zi.