Biserica, monument istoric, a fost zidita de voievodul Mircea Ciobanu, intre anii 1558-1559, pe zidurile fostei biserici, inaltata initial de Mircea cel Batran. De-a lungul timpului, actuala biserica a trecut prin mai multe transformari. Dupa cutremurul din 1977, biserica a fost restaurata si s-au facut mai multe lucrari de consolidare. Slujba sfintirii lucrarilor de reinnoire a avut loc in ziua de 17 ianuarie 1983, fiind oficiata de catre PS Episcop Roman Ialomiteanul, Vicarul Arhiepiscopiei Bucurestilor. Amanunte despre istoria Bisericii ‘Sfantul Antonie Curtea-Veche’ din Bucuresti ne-a oferit parintele paroh Romulus Stanculescu: ‘Biserica Sf. Antonie Curtea Veche a fost numita asa pentru ca era in jurul Curtii Domnesti, era biserica voievodala. La inceput a avut hramul de Bunavestire, pentru ca atunci cand a fost zidita de catre Mircea Ciobanu, in anul 1558-1559, i-a dat hramul de Bunavestire. Hramul Sf. Antonie, adica al doilea hram, l-a primit in 1847, cand a fost un incendiu devastator care a distrus tot centrul Bucurestilor, chiar si biserica care purta hramul Sf. Antonie cel Mare sau biserica puscariasilor. Intrucat egumenul Visarion, rascolind in cenusa la acea biserica sa vada daca mai gaseste ceva, a descoperit numai icoana Sf. Antonie, icoana hramului de acolo, care a luat-o, a dat-o pictorului Lecca, dupa cum spune dansul, un stralucit profesor de desen si pictor la vremea respectiva, care a curatit-o, a luat-o si a asezat-o aici, langa icoana Buneivestiri. De la 1852, cand s-a facut resfintirea bisericii dupa incendiu, poarta si hramul de Sf. Antonie. Documentele spun ca ar fi existat si o alta biserica, mai veche, zidita de Mircea cel Batran, intemeietorul Curtii Domnesti, 1398-1401, si pe zidurile acele biserici, Mircea Ciobanu a construit actuala biserica’.
Factbox: Îmbătrânirea demografică în România
Sociologii şi demografii definesc îmbătrânirea demografică drept creşterea ponderii persoanelor vârstnice – de peste 65 de ani – în cadrul efectivului total al populaţiei studiate, în detrimentul celorlalte categorii de vârstă – tinerii şi adulţii,…
Filantropia Ortodoxă Huși: Campania „Împreună aducem Lumină în suflete!” a ajuns în Protopopiatul Vaslui
Angajații și voluntarii Asociației „Filantropia Ortodoxă” din Huși au pornit luni spre comunitățile selectate pentru a 3-a ediție a proiectului intitulat „Împreună aducem Lumină în suflete!”. Proiectul filantropic „Împreună aducem Lumină în suflete!” este dedicat…
Votează „Tărâmul Sfinților, Botoșani” ca destinația anului 2023
Județul Botoșani a intrat în cea mai importantă competiție de promovare a turismului intern, „Destinația Anului 2023”, la categoria „Tărâmuri cu istorie și tradiție”. Sesiunea de vot se va încheia pe 7 aprilie. Județul este…
Muzeul Satului: Parohia Apărătorii Patriei II organizează un atelier de încondeiat ouă
Parohia Apărătorii Patriei II „Sfântul Ambrozie” din București desfășoară duminică „Atelierul de încondeiat ouă” în incinta Muzeului Național al Satului „Dimitrie Gusti”. Prin acest proiect se urmărește cultivarea în rândul copiilor, a tinerilor și a…
De Ziua Academiei Române, Ioan-Aurel Pop a evocat vitregiile prin care a trecut instituția în timpul comunismului
„Academia Română a cunoscut, asemenea tuturor instituţiilor de cultură ale ţării, vitregiile regimului comunist totalitar, ale cărui ingerinţe s-au făcut simţite pe deplin”, a amintit marți Acad. Ioan-Aurel Pop, la aniversarea a 157 de ani…