Biserica Sf. Spiridon din Iasi isi praznuieste astazi hramul

Situata in incinta Spitalului Clinic nr. 1, Biserica ‘Sfantul Spiridon’ din Iasi a fost construita in perioada 1747-1752, cu sprijinul boierului carturar Stefan Bosie, caruia i s-au alaturat apoi hatmanul Vasile Ruset si negustorul Anastasie Lipscanul din Corfu. A suferit mai multe reparatii, iar in anul 1804 a fost reconstruita din temelii. Parintele Marian Timofte, parohul acestei biserici, ne-a oferit detalii: ‘Biserica Sf. Spiridon in forma actuala este construita in 1804, insa a fost ridicata pe locul alteia care a fost distrusa de un puternic cutremur la anul 1802. Prima biserica, asadar, a fost ridicata in 1756 de catre jitnicierul Stefan Bosie, construind acolo manastirea Sf. Spiridon a Moldovei. Incepand cu anul 1763, manastirea este inchinata Patriarhiei de Constantinopol, iar Patriarhia ridica prestigiul manastirii Sf. Spiridon, dandu-i dreptul de a avea egumen un arhiereu, asa incat la Sf. Spiridon a fost si Resedinta episcopala, poate una dintre cele mai stralucite figuri ramane mitropolitul Iosif Naniescu, care din Basarabia a venit intai la Biseriac Sf. Spiridon’.

La parohia Sfantul Spirodon s-au derulat activitati social-caritative inca din secolul al XVIII-lea. In acest context a fost infiintat, in anul 1757, spitalul de pe langa biserica, care a fost primul din Iasi: ‘Istoria este interesanta si este legata de icoana facatoare de minuni a Sf. Spiridon care se afla si astazi in biserica intr-un iconostas special amenajat, aflat intre strana arhiereasca si strana cantaretului, icoana care dateaza de la inceputul secoului al XVIII-lea si ni se spune ca bolnavi din toate partile Moldovei aflau vindecare la icoana facatoare de minuni a Sf. Spiridon si veneau la Manastirea Sf. Spiridon aici, in Iasi. Unii dintre ei, nefiind in posibilitatea de a se mai intoarce imediat si impunandu-se uneori si necesitatea de a mai ramane cateva zile, au trebuit sa fie ingrijiti. Astfel, s-au construit initial incaperi special amenajate pentru ingrijirea bolnavilor. Lucrul acesta, probabil ajunsese la dimensiunea unui fenomen, astfel incat domnitorul Cehan Racovita ia hotararea de a construi un spital dotat conform vremurilor de acum 250 de ani’, ne-a informat parintele Marian Timofte.

Comentarii Facebook


Știri recente

Factbox: Îmbătrânirea demografică în România

Sociologii şi demografii definesc îmbătrânirea demografică drept creşterea ponderii persoanelor vârstnice – de peste 65 de ani – în cadrul efectivului total al populaţiei studiate, în detrimentul celorlalte categorii de vârstă – tinerii şi adulţii,…