Biserica ‘Sfintii Apostoli Petru si Pavel’ – Barboi isi sarbeaza astazi hramul.

Ctitorita in secolul al XVII-lea de catre marele vornic Ursu Barboi, intre anii 1669-1822, Biserica ‘Sfintii Apostoli Petru si Pavel’ a functionat ca asezamant monahal fiind inchinata Manastirii Vatopedu de la Sfantul Munte Athos. Actuala constructie dateaza din secolul al XIX-lea, principalul ctitor fiind marele logofat Dimitrie Sturdza.

Biserica ‘Sfintii Apostoli Petru si Pavel’ – Barboi este singura biserica din Iasi care are planul in cruce greaca, dupa modelul athonit, aici avandu-si sediul si organizatia crestina Fratia Ortodoxa Romana, filiala Iasi.

Prea Cucernicul Parinte Protopop Constantin Andrei al Protopopiatului Iasi 1, parohul Bisericii ‘Sfintii Apostoli Petru si Pavel’ – Barboi, ne-a oferit amanunte despre programul liturgic din aceste zile: ”Ieri, la orele 18.00, s-a facut slujba Privegherii la care au fost invitati preoti din oras si personalitati ale Municipiului Iasi, autoritati centrale si locale. Sunt asteptati toti cei care iubesc Biserica si care doresc sa termine postul in Biserica. Dimineata, se savarseste Utrenia si Acatistul ‘Sfintilor Apostoli Petru si Pavel’, iar in jurul orei 10.00 se va oficia Sfanta Liturghie, dupa care se va face o slujba de Pomenire a ctitorilor acestui sfant locas.’

De asemenea, Parintele Protopop Constantin Andrei a declarat ca hramul bisericii este si momentul cand trebuie sa ne aducem aminte de ctitorii locasului de cult: ‘An de an, la data de 29 iunie, Consiliul si Comitetul Parohial al Bisericii ‘Sfintii Apostoli Petru si Pavel’ isi indreapta gandul catre Dumnezeu, cinstind si pe ‘prietenii sai’: Sfintii Apostoli Petru si Pavel, si se pregateste pentru aceasta zi. De asemenea, isi aduc aminte de ctitorii acestei biserici, aratand un prinos de recunostinta pentru inaintasii nostri, pentru ctitorii care au lasat acest sfant locas si pentru ocrotitorii acestui locas de inchinaciune, Sfintii Apostoli Petru si Pavel.’

Comentarii Facebook


Știri recente

Factbox: Îmbătrânirea demografică în România

Sociologii şi demografii definesc îmbătrânirea demografică drept creşterea ponderii persoanelor vârstnice – de peste 65 de ani – în cadrul efectivului total al populaţiei studiate, în detrimentul celorlalte categorii de vârstă – tinerii şi adulţii,…